fallback

Германия и Великобритания кръстосаха шпаги за бюджета на ЕС

Меркел ще предупреди Камерън за тежките дипломатически последствия, ако Лондон наложи вето

08:56 | 22.10.12 г. 4
Автор - снимка
Редактор

Ангела Меркел ще се срещне с Дейвид Камерън в началото на ноември. Снимка: Ройтерс

Германия планира да предупреди Великобритания за намерението на премиера Дейвид Камерън да наложи вето на бюджета на Европейския съюз (ЕС), съобщи FT.

Германският канцлер Ангела Меркел не вярва, че има смисъл от провеждането на срещата на върха на ЕС за финансовата рамка от 2014 до 2020 г., ако Великобритания възнамерява действително да блокира бюджета и да иска замразяване на разходите.

Меркел се опитва да убеди Камерън да подкрепи германския компромисен вариант, който предлага разходите на ЕС да бъдат ограничени на 1% от европейския брутен вътрешен продукт.

Европейската комисия (ЕК) предложи разходите за периода да бъдат в размер на 1 трлн. евро, което е 1,1% от брутния вътрешен продукт на Евросъюза.

Ангела Меркел освен това се опитва да увери Дейвид Камерън, че Брюксел ще се придържа към германския компромис и няма да използва това предложение като отправна точка за преговори за повишаването на бюджетния таван.

След срещата на върха миналата седмица Дейвид Камерън заяви готовността си да наложи вето на всяко споразумение за бюджета, което предвижда увеличаване на разходите на Евросъюза. Британските политици също дават знак, че са съгласни с неговото мнение.

Въпреки че официалните представители на ЕС осъзнават, че Дейвид Камерън ще бъде посрещнат като герой в родината си заради блокирането на евробюджета, те предупредиха Великобритания за тежките дипломатически последствия от решенията й.

Ангела Меркел и Дейвид Камерън ще се срещнат в началото на ноември, когато се очаква обсъждането на европейската финансова рамка за новия програмен период да бъде основна тема на разговорите на европейските политици.

Германският канцлер има огромното желание на срещата на върха на 22 ноември да бъде постигнато споразумение по въпроса, за да може през декември да продължат обсъжданията за справянето с кризата в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:10 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още