fallback

Кипър иска директна рекапитализация на банките

Искането ще бъде ключово в преговорите между Кипър и международните кредитори за спасителна помощ

15:19 | 20.10.12 г.

Кипър иска директна рекапитализация за банките с пари от постоянния спасителен фонд на еврозоната, предаде Ройтерс.

Министърът на финансите на страната Васос Сиарлис съобщи пред репортери, че правителството би искало дълговете, които ще се натрупат в следствие на рекапитализацията на финансовите институции, да бъдат поети от Европейския стабилизационен механизъм, когато той започне да действа.

Въпросът за директната рекапитализация на банките ще бъде ключов в преговорите между Кипър и международните кредитори за спасителна помощ, допълни Сиарлис.

Страната потърси спасителна помощ от Европейския съюз и Международния валутен фонд (МВФ) заради срива на банковия сектор.

Банките в Кипър са изключително тясно свързани с Гърция, а колапсът в южната ни съседка причини сериозни щети на малката островна държава.

Според оценки на анализатори за рекапитализацията на кипърските банки ще са необходими 15 млрд. евро. Това почти колкото размера на брутния вътрешен продукт на страната и повдига сериозни въпроси за устойчивостта на дълга й.

Същевременно преди дни лидерите на еврозоната решиха да отложат взимането на решение за директната рекапитализация на затруднени банки от валутния блок със средства от постоянния спасителен фонд по настояване на Германия.

Берлин иска първо новата система за надзор над банките в еврозоната да заработи ефективно и тогава да се мисли за тяхното бързо спасяване при необходимост.

Преди два дни рейтинговата агенция Standard & Poor's понижи кредитния рейтинг на Кипър от ВВ до В с негативна перспектива, което означава, че оценката може да бъде понижена допълнително в следващите месеци.

Агенцията мотивира решението си със забавените преговори между правителството на Кипър и международните кредитори, заради което страната е изправена пред тежка банкова криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:05 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още