fallback

Френският парламент прие данъка "богатство"

Доходите над горницата от 1 млн. евро ще се облагат със 75% за две години

22:24 | 19.10.12 г. 10

Френският парламент гласува днес “за” въвеждането на 75% данък върху доходите на най-богатите - предизборно обещание на избрания тази година президент социалист Франсоа Оланд, предаде Франс прес. Мярката ще остане в сила за период от две години, отбелязва агенцията.

С новия 75-процентов данък ще бъдат облагани годишните доходи над горницата от 1 милион евро.

Очаква се новата мярка да засегне около 1 500 души, които ще платят средно по 140 хиляди евро данъци. Годишните приходи от данъка се очаква да достигнат 210 милиона евро.

Бюджетният министър на Франция Жером Каюзак увери, че данъкът е законен и не представлява своеобразна конфискация.

"Всеки трябва да допринесе според своите средства за усилията, които се изискват от французите в условията на криза”, подчерта Каюзак, като обясни, че данъкът се налага временно за две години, тъй като това е необходимият за съживяване на икономиката период.

Предишният френски министър за бюджета - Ерик Вюрт от десницата, определи новия данък като наказателен.

Вюрт, който е близък до бившия президент на Франция Никола Саркози, предупреди, че мярката ще донесе много малко приходи в хазната.

Заради усилията за свиване на бюджетния дефицит на Франция е предвидено да бъдат събрани с безпрецедентни мерки 36,9 милиарда евро, 24 милиарда от които ще дойдат от повишаване на данъците. 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:11 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още