fallback

Европейските пазари прекъснаха позитивната серия

Лидерите на еврозоната не постигнаха споразумение за директната рекапитализация на банките с пари от постоянния спасителен фонд

19:32 | 19.10.12 г.

Със спадове на индексите на основните европейски пазари, като прекъснаха четиридневната серия на ръст, предаде Bloomberg.

Общоевропейският Stoxx Europe 600 се понижи с 0,8% до 274 пункта. Индексът е със 17% над дъното, което достигна в началото на юни, изчислява агенцията.

В края на сесията в Германия DAX 30 се понижи с 0,76% до 7 381 пункта, във Великобритания FTSE 100 регистрира спад от 0,36% до 5 896 пункта, а във Франция САС 40 отписа 0,85% до 3 505 пункта.

Настроенията на пазарните участници се влошиха, след като лидерите на еврозоната не постигнаха споразумение за директната рекапитализация на банките с пари от постоянния спасителен фонд на валутната общност.

В резултат акциите на испанските банки бяха сред най-губещите в днешната сесия. Bankia изтри 14% от пазарната си капитализация. Също с толкова поевтиняха лотовете на Banco Popular Espanol.

Акциите на белгийската банка KBC се понижиха с 4,7%, а на Lloyds изтриха над 3 на сто.

Групата на банките като цяло беше най-лошо представилата се в състава на индекса Stoxx 600.

Акциите на Carrefour обаче поскъпнаха с близо 6 на сто, след като компанията обяви, че продава бизнеса си в Колумбия на чилийската компания Cencosud. Сделката трябва да бъде финализирана до края на годината.

Лидерите на еврозоната се спорязумяха за новата система за банков надзор, която ще прекрати връзките между правителствата и финансовия сектор. Европейската централна банка (ЕЦБ) ще наблюдава всички банки от държавите от валутната общност, макар че националните регулатори ще продължат да носят отговорност за малките местни финансови институции.

Германия обаче настоя решение за директната рекапитализация на банките да се вземе, след като ЕЦБ заработи ефективно като основен регулатор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:39 | 09.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още