fallback

Италия набра 18 млрд. евро от 4-годишни облигации, обвързани с инфлацията

Испания пък привлече 4,6 млрд. евро от емисии на 3-годишни, 4-годишни и 10-годишни облигации

11:59 | 19.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Италия набра 18 млрд. евро от емисия 4-годишни обвързани с инфлацията държавни облигации, предназначени основно за инвеститори на дребно, съобщи британският вестник Financial Times.

Сумата надхвърли значително предварителните очаквания, а говорител на италианското министерство на финансите подчерта, че тя е най-високата, получена от страната чрез аукцион на държавни облигации.

По данни на Ройтерс това е и най-голямата сума, набрана от една емисия държавни ценни книжа в Европа, като отстъпва само на аукционите в САЩ.

От италианското министерство на финансите не бяха поставили предварителна цел за емисията, която се проведе в рамките на 4 дни, но анализаторите смятаха, че тя ще остане под набраните 7 млрд. евро от емисия на същия тип облигации през март.

Паола Леокани, партньор в адвокатската кантора Allen & Overy, съветваща 4 банки, които участват като дилъри на емисията, заяви, че успехът на аукциона се разглежда като вот на доверие към Италия.

Според нея страната е била облагодетелствана от нарастващото доверие сред инвеститорите, базирано върху очакваната подкрепа за Испания чрез програмата за изкупуване на облигации на Европейската централна банка. „Това е много добро послание за правителството“ на страната, подчерта тя.

Министерството е фиксирало минимален купон от 2,55% по облигациите, като възвращаемостта от нея ще бъде изчислена съобразно потребителската инфлация в страната без участието на тютюна, а онези инвеститори, които задържат ценните книжа до падежа им, ще получат допълнителна премия.

Публичният дълг на Италия от 2 трлн. евро, възлизащ на над 120% от брутния ѝ вътрешен продукт, въвлече страната в центъра на дълговата криза в еврозоната. Но през последните седмици спредът между германските и италианските 10-годишни облигации намаля до около 320 базисни пункта, достигайки най-ниското си ниво за последните 6 месеца.

Междувременно Испания получи 4,6 млрд. евро от емисии на 3-годишни, 4-годишни и 10-годишни облигации, надхвърляйки минимално предварително зададения диапазон и постигайки понижаване на доходността, тъй като инвеститорите се позиционират спрямо очакваната намеса на облигационния пазар от страна на ЕЦБ.

Срещу базовите 10-годишни облигации бяха получени 1,5 млрд. евро при доходност от 5,458%, като на последния аукцион на книжа с аналогичен матуритет, проведен на 20 септември, тя бе 5,666%.

От 3-годишни облигации бяха набрани 1,6 млрд. евро при средна доходност от 3,227%, а от 4-годишни – 1,5 млрд. евро при доходност от 3,997%.

През септември страната е получила 27,6 млрд. евро от емисии на държавни облигации с различен матуритет, което е най-голямата месечна сума от началото на годината, твърди Радж Бадиани, икономист в IHS Global Insight.

Доверието на инвеститорите бе повлияно положително и от факта, че международната рейтингова агенция Moody's запази дългосрочния кредитен рейтинг на Испания на досегашното му ниво, което е последното с инвестиционен статут.

„След като и последното голямо притеснение около Испания изчезна, та дори и само за 2012 г., е време за дълги позиции в испански облигации", заяви Сиърън О`Хоган, стратег в  Société Générale.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:59 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още