fallback

Слабият отчетен сезон ограничи възхода на европейските акции

Печалбите на компаниите за тримесечието засега показват понижение от 1,1%, докато се очакваше ръст от 7,8%

20:44 | 18.10.12 г. 1
Автор - снимка
Създател

Акциите на Стария континент приключиха сесията със скромни повишения, след като слабите отчети на компаниите от региона ограничиха печалбите, предава CNBC.

Общоевропейският индекс FTSEurofirst 300 се покачи с 0,2% до 1 121 пункта, което е близо до пика от началото на септември, когато ЕЦБ обяви пллановете си за изкупуване на ДЦК.

Британският FTSE 100 прибави 0,1% до 5 917 пункта, немският DAX се повиши с 0,6% до 7 437 пункта, а френският CAC 40 напредна с 0,2% до 3 535 пункта.

Акциите на Nestle се понижиха с 1,4%, след като гигантът от хранителната индустрия отчете слаб ръст на продажбите, особено на азиатските пазари. 

Очакваше се печалбите на европейските компании през третото тримесечие да нараснат със 7,8%, докато до момента отчетният сезон, макар и в началото си, регистрира спад от 1,1%, показват данни на Thomson Reuters Starmine.

”Акциите, за които инвеститорите платиха висока цена за (единица) растеж, и не оправдаха очакванията, бяха силно засегнати”, коментира Андрю Коул, фонд мениджър в Baring Asset Management.

Инвеститорите се фокусираха върху започващата днес среща на ЕС в Брюксел, на която се очаква лидерите на съюза да се опитат да изгладят разногласията относно банковия съюз, макар че не се очакват съществени решения.

Financial Times разкри, че според прависти на ЕС плановете за банков съюз може да изискват промени в договорите на Съюза. Според Ройтерс пък на срещата няма да се обсъждат Гърция, Испания или Кипър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:05 | 05.09.22 г.
fallback