fallback

Италия привлече поръчки за ДЦК от дребни инвеститори на стойност 10 млрд. евро

Това е знак, че италианците имат вяра в страната си и е добър отговор на спекулациите в Европа, коментира финансист

15:44 | 18.10.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

През последните три дни италианското финансово министерство е получило поръчки за облигации за над 10 млрд. евро от инвеститори на дребно, съобщава Bloomberg.

Вчера финансовото министерство в Рим е приело поръчки за инфлационно индексирани облигации за 5,1 млрд. евро – приблизително същото количество като през първите два дни на разпродажбата. Допълнителни поръчки ще бъдат приемани днес до 18:30 българско време.

Италианското финансово министерство започна да предлага облигации на италиански граждани, които по размер на спестяванията си се нареждат на челно място в Европа, след като разпространението на дълговата криза доведе до оттеглянето на много чуждестранни инвеститори.

Третата подобна разпродажба обаче съвпада с тенденцията за завръщане на чуждестранни капитали на Апенините, след като в началото на септември Европейската централна банка (ЕЦБ) обеща да направи, каквото е необходимо, за да защити еврото.

Тази година италианските инфлационно индексирани ДЦК са донесли на инвеститорите 23% възвращаемост и са на път да отбележат най-доброто си представяне от 2004 г.

Вчера доходността по 10-годишните италиански ДЦК се понижи до 4,768% - най-ниското ниво от година.

„Това е знак, че италианците имат вяра в страната си. Това е добър отговор на спекулациите в Европа“, коментира Марио Спреафико, инвестиционен директор на Schroders Private Banking в Милано.

Финансовото министерство предложи 4-годишни ДЦК с минимален купон от 2,55% и опция за инвеститорите, които държат облигациите до матуритета през 2016 г., да получат бонус от 0,4 процентни пункта. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:46 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още