fallback

Банковият надзор в еврозоната ще изисква промяна на европейските договори

Страни извън валутния съюз, които искат да участват в системата, пък не могат да имат право на глас, заключават юристи на ЕС

11:26 | 18.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Планът за създаване на единна администрация за банков надзор в еврозоната е незаконен, се посочва в конфиденциален юридически доклад, изготвен за европейските финансови министри, цитиран от Financial Times.

Това е поредният удар за реформата, която се определя като жизненоважна за разрешаването на европейската дългова криза.

Визираната от плана промяна на правилата на работа на Европейската централна банка (ЕЦБ) превишава правомощията за делегиране на права, предвидени от настоящото европейско законодателство, се посочва в доклада на правните консултанти към Съвета на Европейския съюз (ЕС), с копие от който разполага FT.

Юристите заключават, че без промяна на договорите за ЕС ще е невъзможно евентуален орган за банков надзор към ЕЦБ да получи каквито и да е формални правомощия, каквото е предложението на Европейската комисия (ЕК).

Страните извън еврозоната, които искат да участват в системата за банков надзор като Швеция, България и Полша също няма да имат легално право да гласуват при вземаното на решения.

Въпреки че адвокатите на институциите в ЕС често са изразявали разногласия по различни аспекти на европейското право, дипломати запознати с преговорите изтъкват, че в случая острите различия в мненията ще усложнят допълнително усилията за преодоляване на възраженията на някои страни от еврозоната.

Темата за банковия съюз ще е централна за започващата днес в Брюксел среща на европейските лидери.

Мнението на юристите илюстрира опасенията на Германия за независимостта на ЕЦБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:50 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още