fallback

Великобритания ще има „зелена“ инвестиционна банка

Новата банка ще инвестира в екологични проекти, които трудно намират финансиране от пазара

18:41 | 17.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Европейската комисия (ЕК) даде одобрението си за създаването на британска банка, инвестираща в „зелени“ проекти, съобщиха от Комисията. Банката ще разполага с около 3,7 млрд. евро капитал.

Според проверката на европейските чиновници създаването на публичната институция не е в разрез с правилата за отпускане на държавна помощ в общността.

Новата банка, носеща името Green Investment Bank (GIB), ще финансира само проекти, които не могат да получат необходимите им средства директно от пазара. Основната й цел е спазване на заявените от британското правителство приоритети за намаляване на вредните емисии и развитие на „зелената“ икономика.

Очакванията са, че финансиране от фондовете на GIB ще получат проекти в областта на преработката на отпадъци, изграждане на вятърни паркове в крайбрежните зони, производство на биогорива и биомаса и т.н.

От ЕК отбелязват, че може да се очаква отдръпване на пазара от подобни проекти през следващите години. По тази причина е дадено и одобрение за основаването на специалната инвестиционна банка. Лицензът й е за срок от 4 години. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:48 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още