fallback

Надеждите за Испания насърчиха европейските борси

Банковите компании бяха лидери в индексите, автомобилните бяха на дъното

19:56 | 16.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Германският индекс на сините чипове DAX приключи търговията във вторник със значителни печалби. Разпалилата се спекулация за по-бърза помощ за Испания накара бенчмарка да разшири своите сутрешни печалби. В края на деня Dax затвори с ръст от 1,64% до 7380 пункта. Еврото надмина границата от 1,30 долара.

В Париж САС 40 нарасна с над 2 на сто заради добрите корпоративни резултати от САЩ и съобщенията в пресата, че Берлин ще приеме ЕСМ да отпусне заем на Испания. По същата причина основният индекс на борсата в Мадрид Ibex-35 скочи с 3,14 на сто в края на днешната търговия.

Трейдърите се позовават на съобщения в медиите, че Германия е склонна да позволи на Испания да поиска предпазна кредитна линия от постоянния спасителен фонд за еврозоната – Европейския механизъм за стабилност. Ако информацията на Bloomberg се потвърди, това ще бележи промяна в позицията на Германия, която досега изглеждаше доста сдържана по въпроса за спасителен план за Испания, отбелязва AFP.

На пазара на държавен дълг испанските държавни облигации отбелязаха лек ръст. "Пазарът отново залага на риск в заради добрите новини от Европа и Съединените щати", заключи дилър в Ню Йорк. Ако Испания се подслони под ЕМС, Европейската централна банка (ЕЦБ) ще стартира обявената си през лятото програмата за покупка на облигации OMT. На пазарите в голяма степен се очаква правителството в Мадрид да подаде молба за помощ през ноември.

Други брокери показват задоволството си от резултатите на Goldman Sachs. През третото тримесечие американската банка се възползва от възстановяването на финансовите пазари и изненадващо заработи доста добра сума. Печалбата на банката за периода достигна 1,5 млрд. долара в сравнение със загубата от 393 млн. долара година по-рано.

Банковите акции станаха шлагер. Окуражаващите данни на Citigroup и Goldman Sachs окрилиха финансовите акции. На Dax акциите на Deutsche Bank и на Commerzbank уголемиха печалбата си от предния ден и затвориха с ръст от 5,06 и 4,08%. Европейският банков индекс скочи с 2,9%. Вчера Citigroup отчете спад на нетната си печалба за третото тримесечие на годината до 468 млн. долара от 3,8 млрд. долара година по-рано, след като банката отписа стойността на дяловото си участие в брокерска компания. Днес изпълнителният директор на Citigroup Викрам Пандит подаде оставка и на негово място беше избран директорът за европейските операции на американската банка Майкъл Корбат.

Доверието на германските анализатори и инвеститори се подобрява за втори пореден месец през октомври, надхвърляйки и предварителните прогнози, сочи проучване на базирания в Манхайм Център за европейски икономически изследвания (Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung – ZEW).

Продължаващият спад на новите регистрации на автомобили в Европа се отрази негативно на автомобилните акции във вторник. В сравнение със същия месец на миналата година новите регистрации на всички производители паднаха в 27-те държави членки на ЕС (с изключение на Малта) с единайсет процента до около 1,1 милиона автомобила, съобщи европейската асоциация ACEA във вторник в Брюксел. "Това не са добри перспективи", каза един търговец.

Летните месеци донесоха нови източници на несигурност за Европейския съюз, отбелязва в своето традиционно проучване на потребителския климат в Европа и САЩ компанията за маркетингови проучвания GfK. Много европейски държави продължиха да се движат в посока рецесия. Цялата тази несигурност се отрази на европейските граждани, които ограничиха намеренията си пазаруване. Очакванията на потребителите на този етап са икономиката да продължи да се забавя, допълват от GfK. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:45 | 28.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още