fallback

Сорос иска Германия да не позволи еврото да погуби Европа

Германия или трябва да позволи издаването на общи еврооблигации или да напусне еврозоната, убеден е инвеститорът

13:55 | 16.10.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Джордж Сорос, председател на Soros Fund Management и основател на Отворено Общество. Снимка: Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) може да бъде разрушен от „кошмарна валутна криза“. Ето защо Германия трябва да поеме своята отговорност и да спаси еврото, коментира милиардерът инвеститор Джордж Сорос, цитиран от CNBC.

Икономистът, който нашумя с легендарния си залог срещу британската лира през 1992 г., посочва, че алтернативата е Германия просто да напусне еврозоната. 

Кризата „тласка ЕС към продължителна депресия. При това тази криза е изцяло политическа“, казва Сорос, председател на Soros Fund Management и основател на фондацията Отворено Общество.

„Съществува реална опасност еврото да разруши Европейския съюз“, допълва той.

„Начинът да предотвратим това е Германия да поеме по-голяма отговорност като се съобрази не само със своите собствени интереси, но и с тези на страните длъжници. Берлин трябва да приеме ролята на благосклонен хегемон“, коментира той.

„Германия трябва да се държи като лидер по същия начин, както САЩ поеха отговорност за свободния свят след края на Втората световна война“, изтъква Сорос.

Инвеститорът коментира, че Германия трябва да се намеси и да спаси еврото, защото „ако успее, усилията ще струват много малко, но ако се провали, колапсът няма да подмине никой, включително самата Германия“.

Издаването на общи еврооблигации е начин за споделяне на рисковете в еврозоната. Друг изход от продължаващата вече близо 3 години криза е Германия да напусне еврозоната, подчертава Сорос.

„Така проблемът ще се стопи във въздуха“, тъй като стойността на еврото ще се понижи, а доходността по облигациите на страните длъжници ще претърпи корекция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:54 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още