fallback

Фондовият пазар в Европа отчете седмичен спад след волатилна петъчна търговия

Обикновено фондовият пазар е с между 3 и 5 месеца пред бизнес цикъла и последните данни не потвърждават, че се движим в правилната посока, коментира анализатор

19:54 | 12.10.12 г.

Фондовата борса във Франкфурт. Снимка: Ройтерс

Европейските индекси се понижиха в петък, след като инвеститорите отново се фокусираха върху забавянето на глобалния икономически растеж, съобщава MarketWatch.

Stoxx Europe 600 се раздели с 0,52% до 269 пункта, с което изгуби над 1,5% за седмицата.

„Чакаме сигнал, който да ни дръпне нагоре. Имахме много, много добра година до сега и започваме леко да се притесняваме за следващата“, казва Мортен Конгшауг, главен стратег на Danske Bank в Копенхаген.

„Сега е време да започнем да се притесняваме. Обикновено фондовият пазар е с между 3 и 5 месеца пред бизнес цикъла. Последните макроикономически данни не потвърждават, че се движим в правилната посока“, допълва той

В следобедните часове индексите все пак компенсираха част от загубите си, след като данни за потребителското доверие в САЩ през октомври изненадаха приятно анализаторите.

След първоначален ръст при публикуването на данните щатските индекси отново се търгуват на червено.

Вниманието на инвеститорите беше привлечено и от първите отчети на Wall Steet.

Резултатите на J.P. Morgan Chase & Co. загатват, че възстановяването на пазара на недвижими имоти вероятно продължава. Приходите на Wells Fargo & Co. обаче се оказаха по слаби от очакваните.

Също днес стана ясно, че през август индустриалното производство в еврозоната се е повишило с 0,6%.

„Нарастването на индустриалното производство през Август предполага, че брутният вътрешен продукт (БВП) на еврозоната за третото тримесечие вероятно не се е свил толкова, колкото предполагаха някои по-песимистично настроени анализатори“, изтъкват икономисти на Capital Economics.

FTSE 100 в Лондон се понижи с 0,62% до 5793 пункта. Сред губещите в британската столица се нареждат BP PLC и Royal Dutch Shell PLC.

Френският CAC 40 изгуби 0,72% до 3389 пункта, докато DAX 30 във Франкфурт се раздели с 0,68% до 7232 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:01 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още