fallback

Данните от САЩ върнаха европейските индекси към ръст

Въпреки несекващия поток от лоши новини за Испания, инвеститорският оптимизъм изригна

19:38 | 11.10.12 г.

Европейските акции затвориха с ръстове за първи път от 4 дни, след като американското трудово министерство съобщи, че подадените през миналата седмица молби за обезщетения при безработица са намалели до 4-годишен минимум, предаде Bloomberg.

Акциите на Burberry се повишиха до най-високо ниво от над 10 години, след като компанията обяви по-големи от очакваното продажби през третото тримесечие.

Общоевропейският Stoxx Europe 600 се повиши с 0,8 на сто до 270,84 пункта. От началото на седмицата обаче индексът изгуби над процент заради занижените очаквания на Международния валутен фонд (МВФ) за глобалния икономически растеж.

В края на сесията германският DAX 30 се покачи с 1,07% до 7 282 пункта, британският FTSE 100 добави 0,92% до 5 830 пункта, а френският CAC 40 отбеляза ръст от 1,43% до 3 414 пункта.

“Докладът за пазара на труда в САЩ беше много позитивен”, коментира пред информационната агенция Пиер Мютон, портфолио мениджър в Notz Stucki & Cie.

“Данните са окуражаващи и сочат, че пазарът на труда в САЩ се възстановява”, допълни анализаторът.

Американското трудово министерство съобщи, че през миналата седмица подадените молби за обезщетения при безработица са намалели с 30 хил. до 367 хил., докато експерти очакваха подадените заявления да бъдат 370 хил.

Миналата седмица стана ясно, че през септември безработицата в страната се е понижила до 7,8%, което е най-ниско ниво от януари 2009 г. Понижението обаче се оказа, че се дължи на сериозна група безработни, които са решили да започнат почасова работа, за да си осигурят някакви доходи.

Данните за пазара на труда в САЩ засенчиха съобщението на S&P за понижението на кредитния рейтинг на Испания. Първоначално правителството в Мадрид отказа коментар, но в последствие разкритикува решението на агенцията и я призова да го преразгледа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:29 | 21.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още