fallback

Coca-Cola Hellenic напуска Гърция

Компанията, която представлява около една пета от гръцкия фондов пазар, мести централата си в Швейцария, а ще се листне на Лондонската фондова борса

19:02 | 11.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Мухтар Кент, изпълнителен директор на Coca-Cola. Снимка: Ройтерс

Coca-Cola Hellenic (CCH), най-голямата гръцка публична компания, напуска затъналата в дългове страна, премествайки главния си офис в Швейцария и предлагайки акциите си на Лондонската фондова борса, съобщава Financial Times.

Компанията, която с капитализация от около 5,7 млрд. евро представлява около една пета от гръцкия фондов пазар, напуска балканската страна, след като рейтинговите агенции понижиха кредитната й оценка поради ниския рейтинг на самата Гърция.

Прехвърляйки се в Швейцария, компанията иска да се възползва от по-устойчивата икономическа и политическа среда. Coca-Cola Hellenic е поредната компания, която избира Швейцария, не на последно място заради ниските данъци.

Coca-Cola, листнатата на Wall Street американска корпорация, която продава концентрат за безалкохолни напитки, както и марката си, на производители като CCH, притежава 23% от CCH.

Заедно с други дългосрочни инвеститори, които държат общо 60% от акциите на CCH, Coca-Cola е дала неотменими гаранции за сделката, която ще се осъществи чрез суап в акции на нова компания, целящ да улесни листването в Лондон.

CCH посочва, че решението „отразява интернационалния характер на бизнеса на Coca-Cola Hellenic, както и разпределението на акционерите й. То също така ще осигури на компанията по-добър достъп до международните капиталови и облигационни пазари, както и ще й гарантира повече гъвкавост при набирането на средства“.

Компанията подчертава, че 95% от бизнеса й е извън Гърция – 16% от продукцията на CCH се продава в Русия, 15% в Италия, а 9% в Нигерия. Почто всички акционери също не са свързани с Гърция, се казва още в изявлението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:31 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още