fallback

Негативната прогноза на МВФ развали настроението на инвеститорите в Европа

Единствено британските банки се представиха добре, след като финансовите регулатори на Острова понижиха капиталовите изисквания в сектора

19:53 | 10.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Фондовата борса във Франкфурт. Снимка: Ройтерс

Европейските фондови пазари приключиха сесията в сряда на червена територия, след като Международният валутен фонд (МВФ) предупреди за проблемите около дълговата криза в еврозоната, пише Market Watch.

Stoxx Europe 600 се понижи с 0,55% до 269 пункта, след като изгуби 0,5% във вторник.

„Освен не особено оптимистичните новини не трябва да забравяме, че сме на прага на сезона на отчетите“, казва Франсис Хъдзън, глобален стратег на Standard Life Investments.

Междувременно акциите на EADS в Париж спечелиха близо 5%, докато тези на BAE Systems PLC в Лондон изгубиха над процент, след като сделката на стойност 45 млрд. долара за сливането на двете компании се провали поради политически разногласия.

Прогнозата на МВФ причини най-сериозни загуби на финансовия сектор. Фондът предупреди, че ако европейските правителства не успеят да се справят с дълговата криза, банките в региона може да бъдат принудени да продадат активи за 4,5 трлн. долара.

Във вторник МВФ понижи прогнозата си за глобалния растеж за 2012 г. и 2013 г., отбелязвайки, че няколко страни от еврозоната вероятно няма да изпълнят заложените фискални цели.

Единствено британските банки се представиха добре, след като Financial Times съобщи, че финансовите регулатори на острова са понижили капиталовите изисквания в сектора в опит да насърчат кредитирането.

Сред печелившите се нареждат Lloyds Banking Group PLC и Royal Bank of Scotland Group PLC.

DAX 30 във Франкфурт изгуби 0,41% до 7205 пункта.

Британският FTSE 100 се раздели с 0,58% до 5777 пункта, докато CAC 40 в Париж се понижи с 0,5% до 3366 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:09 | 24.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още