fallback

МВФ попари европейските борси

Прогнозата на фонда и липсата на ясно послание от страна на Меркел разочароваха борсовите участници

19:39 | 09.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Големи борси в Европа разшириха във вторник загубите си от началото на седмицата. След скромния положителен старт на търговията на опасения за икономиката поведоха Euro Stoxx към червената зона.

Въпреки че борсовият барометър се възстанови в ранния следобед, в края на сесията водещият индекс на еврозоната загуби 0,96% до 2 472,23 пункта. За CAC 40 в Париж спадът е около 0,70% до 3382,78 пункта, а в Лондон FTSE 100 се сви с 0,54% до 5 810,25 пункта, предаде Bloomberg.

"Някои участници на пазара днес се концентрираха върху Гърция и посещението на канцлера Ангела Меркел и се надяваха на съобщаване на конкретна информация за това как да се процедира по отношение на дълговата криза, каза анализаторът Григорий Кун от IG. Но тази надежда не се е оправдала, което на фондовия пазар резултира в по-ниски цени.

В допълнение изразената несигурност за световната икономика повлия негативно на настроението.

Международният валутен фонд намали своята глобална прогнози за растеж и предупреди за нови рискове. Опасността не е преодоляна, а индустриализираните страни биха могли да попаднат в глобална рецесия, предупреждава главният икономист на МВФ Оливие Бланшар. За текущата година фондът очаква само скромно увеличение на икономическия ръст с 3,3%. Досега предвижданията бяха за ръст от 3,5%. Глобалното икономическо възстановяване се забавя, тъй като правителствата все още не са възстановили изгубеното доверие, се казва в последния доклад.

"Дали настоящата икономическа слабост е просто бъг или ще прерасне в хронична слабост“. Това е въпросът според стратега Робърт Халвер от Baader Bank.

Едва вчера и Световната банка понижи прогнозите си за Китай. Тази сутрин китайската централна банка инжектира 265 млрд юана (32,5 млрд. евро) на паричните пазари в страната, оставайки вярна на политиката си от последните седмици да използва краткосрочни ликвидни инжекции, за да задържа ниски лихвите по кредитите. Според пазарните участници инвеститорите се надяват на нова интервенция в близко бъдеще.

Сред победителите на Dax във вторник са книжата на Volkswagen (1,5 процента). Компанията от Волфсбург докладва благодарение на процъфтяващия си азиатски бизнес рекордни продажби до септември. Също така на плюс бяха акциите на Continental (+0,6%) и Fresenius MC (+0,2%). От губещата страна на Dax бяха RWE (-1,9 процента), HeidelbergCement (-1,8%) и BASF (-1.7%).

Пътуване като влакче в увеселителен парк предприеха днес акциите на EADS, която привлече първоначално вниманието заради медийни материали, според които преговорите за сливане с BAE не са успешни. EADS обаче заяви, че е налице сближаване между Франция и Великобритания в преговорите за ограничаване на държавния дял в предложената нова компания. Акциите на EADS поевтиняват в края на сесията с 0,6% след първоначалното покачване до ръст от 2,3%. Акциите на BAE, листнати в Лондон, губят 0,3 на сто. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:08 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още