fallback

Камерън заплаши с вето бюджета на ЕС за периода 2014-2020 г.

В дългосрочен план Европейският съюз трябва да има отделни бюджети за еврозоната и останалите, убеден е британският премиер

12:42 | 08.10.12 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че ако се наложи, ще наложи вето върху бюджета на ЕС, съобщава ВВС. В момента започват преговорите по бюджета за периода 2014-2020 г.

Според Камерън в дългосрочен план Европейският съюз трябва да има два отделни бюджета – един за страните от еврозоната и друг за останалите. 

През миналата година премиерът наложи вето върху общоевропейския договор за координиране на бюджетните политики и налагане на санкции при неизпълнение от страна на държавите-членки.

По думите на Камерън това не е било в интерес на Великобритания. „Не ме интересува какъв натиск оказвате, аз няма да подпиша“, припомни твърдата си позиция той.

„Те знаят, че съм способен да кажа не, и ако не получим добро споразумение, ще го кажа отново“, изтъкна премиерът, който ще блокира разговорите, ако бъде предложено мащабно увеличение на разходите или липсва адекватен бюджетен контрол.

„Вярвам, че ще дойде време, в което ще имаме нужда от два бюджета – един за еврозоната, тъй като на държавите в нея ще им се наложи да се подкрепят, и може би един по-широк за всички останали“, смята Камерън.

Той допълни, че не очаква това да се случи сега, но че това е посоката, в която Европа се движи.

Британският премиер каза, че подкрепя местен референдум относно ролята на Великобритания в ЕС, но отново изключи възможността за еднозначен отговор с да или не на въпрос за членството в съюза.

„Всъщност аз мисля, че повечето британци не искат страната да напуска Европейския съюз, но и не приемат настоящата ситуация. Те просто искат промяна“, каза Камерън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:34 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още