IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Камерън заплаши с вето бюджета на ЕС за периода 2014-2020 г.

В дългосрочен план Европейският съюз трябва да има отделни бюджети за еврозоната и останалите, убеден е британският премиер

12:42 | 08.10.12 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Камерън заплаши с вето бюджета на ЕС за периода 2014-2020 г.

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че ако се наложи, ще наложи вето върху бюджета на ЕС, съобщава ВВС. В момента започват преговорите по бюджета за периода 2014-2020 г.

Според Камерън в дългосрочен план Европейският съюз трябва да има два отделни бюджета – един за страните от еврозоната и друг за останалите. 

През миналата година премиерът наложи вето върху общоевропейския договор за координиране на бюджетните политики и налагане на санкции при неизпълнение от страна на държавите-членки.

По думите на Камерън това не е било в интерес на Великобритания. „Не ме интересува какъв натиск оказвате, аз няма да подпиша“, припомни твърдата си позиция той.

„Те знаят, че съм способен да кажа не, и ако не получим добро споразумение, ще го кажа отново“, изтъкна премиерът, който ще блокира разговорите, ако бъде предложено мащабно увеличение на разходите или липсва адекватен бюджетен контрол.

„Вярвам, че ще дойде време, в което ще имаме нужда от два бюджета – един за еврозоната, тъй като на държавите в нея ще им се наложи да се подкрепят, и може би един по-широк за всички останали“, смята Камерън.

Той допълни, че не очаква това да се случи сега, но че това е посоката, в която Европа се движи.

Британският премиер каза, че подкрепя местен референдум относно ролята на Великобритания в ЕС, но отново изключи възможността за еднозначен отговор с да или не на въпрос за членството в съюза.

„Всъщност аз мисля, че повечето британци не искат страната да напуска Европейския съюз, но и не приемат настоящата ситуация. Те просто искат промяна“, каза Камерън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 0
vzhekoff
преди 11 години
И като как точно Англия е добре - хайде да видим колко е официалната инфлация последните 5 години, също и колко е ОЛП, пък да сметнем с колко е олекнал великият паунд. После може да погледнем и ръста на БВП, както и нивото на дълга. Аз също не се съмнявам, че ще си врнат дълговете до последното пени - АЦБ на глава от населението напечата, пардон даде повече улеснения, отколкото ФЕД. Изобщо не е розова картинката там...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Не че искам да се заяждам, ама някой има ли относителна поне представа споменатите тук държави, които определяте като "зле", кога аджеба ще им проличи, че са зле? Защото аз за нас съм чувал отвън да казват, че сме добре ама някак си нещо отвътре по друг начин стоят нещата. Та и за тях говорим, че са зле, ама вътре са си много добре и изобщо нямат изгледи да станат зле. Поне не и в обозримо бъдеще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 0
ANS9983
преди 11 години
Англия е троянският кон в Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
САЩ и Великобритания не са една държава, просто след втората световна война когато големия губещ всъщност е Великобритания заедно с Германия, те са сателит на САЩ и обслужват изцяло техните интереси в Европа. Те заедно с Гърците се продават за пари на САЩ за да клатят съответно ЕЗ и ЕС. Това са държави които си гледат интереса и ако участват някъде са там за да вземат не да дават. Иначе Великобритания са изключително зле както и САЩ съответно, всяка година имат все по-голям бюджетен дефицит, никой вече не им купува дълговете и те както и САЩ печатат пари за да има какво да харчи правителството иначе да бяха фалирали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Англичаните прекараха дълъг и унизителен период в чакалната на (тогава) ЕИО. Някъде между 1965 и 1973, когато най сетне ги приеха, още помня из българските вестници подигравателните карикатури, някои от тях препечатани от френски и германски издания, на които имаше един кльощав чичка с възтесен фрак и смачкан цилиндър с английското знаме на него, да клечи с празна паница пред здраво залостена дебела порта с табелка "Общ пазар".Американците приложиха всякакъв вид натиск срещу Германия, която им беше тогава съвсем топла жертва в ръцете, за да набутат троянския си кон в общността. Определено англичаните отиваха в джаза, ако бяха останали тогава навън. В този смисъл за пръв и последен път Саркози ми стана симпатичен, когато на някаква сбирка сдъвка Ник Клег, че му е много голяма устата на фона на финансовите ангажименти на страната му към Съюза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 2
BLKC11
преди 11 години
За съжаление това е много много лошо! Разликата е че *** в 80% от случаите не стават и не искат да работят. При българите съотношението е обратното и по принцип Британците трябва да ни посрещат с хляб и сол включително и тези 20% ***. Аз наистина изпитвам огромно уважение към онази 20% час от ***, защото уважавам хората, които работят - всъщност нали това отличава хората от животните - осъзнатата работата. Много средства и време ще ни трябват за останалите 80% да ги накараме осъзнато да работят. Според мен кражбите ги правят и маймуните така, че трябва да вложим усилия в осъзнатата нужда от работа. Относно робите САЩ са най добре организирания трудов лагер на света и ако искаме да сме като тях то можем да се поучим от опита им, но все пак си мисля, че ние сме достатъчно стара цивилизация за да се учим от малолетни деца като САЩ все още са останели трима четирима под 40 години с достатъчен умствен потенциял в България, които последното управление не е успяло да изгони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
LuckyYou
преди 11 години
Аз съм абсолютно съгласен с това, което пишеш. Факт е обаче, чв обикновените англичани не искат ЕС, не искат емигранти и т.н. По същия начин, както един обикновен българин се отнася с един ***, така един обикновен британец се отнася с един обикновен българин, например. А това, че хората, които не са от тяхната държава и които им вършат робския труд дърпат икономиката е съвсем отделен въпрос, който никой обикновен англичанин не си задава. Както никой не си задава въпроса защо ние да не култивираме *** да станат наши роби...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 2
BLKC11
преди 11 години
То пък Америка кой ли ги бръсне за слива вече. След като Китай им обясниха че трябва да участват наново в Концесия за добив на Петрол в участък който вече добиват в териториалните води на Виетнам. Веднага Хилари скокна, че ще бранят интереса си, Ама когато Китайците направиха военна база за един месец на въпросния спорен остров то и Газпром сега се чуди да участва ли или в търга за предложената концесия на същото място както този път предложението е от Китай а не от Виетнам. В крайна сметка Хилари подви опашка и каза, че няма да участват в териториални спорове на трети държави и един вид застават от страната на Китай в спора им и с Япония за трите острова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
hellwitch
преди 11 години
Ами не е точно така, защото UK е много по зависима от ЕС отколкото от САЩ.А и те отдавна не са световна империя въпреки мераците им. Икономиката им като цяло е вече 60-70г. в процес за западане. От 1-ва сила в началото на двайсти век вече са 6-7 сила и дори в рамките на Европа са 3-ти след Германия и Франция. Единствената опора на икономиката им е външния приток от образовани хора и ресурси от бившите колонии. Иначе англичаните вече изостават технологично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
LuckyYou
преди 11 години
Докато USA съществува като държава, това няма как да се случи. USA и UK са едно цяло, само се водят за различни държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още