fallback

Липсата на положителни новини от Испания препънаха пазарите в Европа

Засега премиерът на Испания Мариано Рахой отбягва темата за пълен спасителен пакет

19:38 | 04.10.12 г.

С превес на песимизма приключи сесията на основните европейски пазари заради липсата на положителни новини от Испания, предаде Bloomberg.

Общоевропейският Stoxx Europe 600 отбеляза спад от 0,1% до 271 пункта, след като през целия ден търсеше посока. Тази година индексът е добавил 11% към стойността си заради решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) да обяви програма за неограничено изкупуване на облигации.

В Германия DAX 30 изтри 0,23% до 7 305 пункта, във Великобритания FTSE 100 добави само 0,04% до 5 828 пункта, а във Франция CAC 40 отписа 0,15% до 3 401 пункта.

“В условията на липса на добри новини на Испания или на каквито и да било новини, които да насочат пазарите, те се колебаят”, коментира пред агенцията Майк Ленхоф, главен стратег в Brewin Dolphin Securities.

Той прогнозира, че правителственият доклад за пазара на труда в САЩ, който ще бъде публикуван утре, вероятно може да подкрепи настроенията на инвеститорите, но само временно.

Днес Европейската централна банка (ЕЦБ) очаквано запази основната си лихва на ниво от 0,75%, а президентът й Марио Драги потвърди намеренията да започне неограничено изкупуване на облигации, но при поискване на помощ и спазване на конкретни условия от страна на държавите.

Засега премиерът на Испания Мариано Рахой отбягва темата за искането на пълен спасителен пакет, но натискът върху него да предприеме действия се засилва.

Днес се появиха спекулации, че еврозоната иска да подкрепи Испания и да предостави гаранции от постоянния спасителен фонд на инвеститорите, които купуват държавни ценни книжа. По този начин Мадрид ще избегне неудобството да поиска пълен спасителен пакет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:53 | 19.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още