fallback

Полша дава предпазливо съгласие за присъединяване към еврото

Страната има забележки към стабилността във валутния съюз и към общия надзорен орган за банките в региона

11:00 | 04.10.12 г. 4
Автор - снимка
Редактор

Полският министър на финансите Яцек Ростовски. Снимка: Архив Ройтерс

Полша е ангажирана с присъединяването към еврозоната при условие, че тя може да бъде стабилизирана и реформирана, заяви министърът на финансите на най-голямата държава-членка на ЕС извън блока на общата европейска валута Яцек Ростовски пред британския вестник Financial Times.

„Не сме заинтересовани от присъединяването към еврозона, която може впоследствие да рухне“, каза Ростовски.

Той добави, че планът на Европейската централна банка за изкупуване на облигации на страни от еврозоната в затруднено положение е сложил край на „риска за катастрофален изход в еврозоната“. „Бе направена ключова стъпка, но това не означава, че не са необходими още, преди да усетим, че еврозоната е сигурна, за да се присъединим“, изтъкна министърът.

Той призова властите в Европейския съюз и Испания да ускорят процеса, който да позволи на ЕЦБ да подкрепи испанската икономика.

„Нотката на предпазливост, която бих добавил, е опасението ми за случващото се в Испания и по-специално отношенията между Испания и Каталуния“, отбеляза Ростовски. „Това е притеснително и мисля, че трябва да бъде уредено бързо, както чрез прекратяване на двоуменето от страна на Испания, така че намесата на ЕЦБ да може да започне, така и чрез гарантиране, че няма да се изправим пред перспективата за сериозно политическо дестабилизиране“, смята той.

Полша отдавна настоява, че евентуално ще се присъедини към общата европейска валута, но не е определила срок за това. През 2008 г. премиерът Доналд Туск посочи като крайна дата 2012 г., но плановете трябваше да бъдат изоставени заради икономическата криза.

През последните години обществената подкрепа за присъединяване към еврото намаля, като според последните проучвания две трети от анкетираните се противопоставят на идеята.

Становището на бизнеса е по-неясно – много компании извлякоха облаги от бързото обезценяване на злотата спрямо еврото през 2009 г. Това бе един от факторите, които помогнаха полската икономика да не изпадне в рецесия през тази година, но разходите около нестабилната валута нарастват за компаниите, които едновременно продават и купуват от еврозоната.

Полша в момента изпълнява само един от критериите за присъдиняване към еврото, но правителството планира да се справи и с останалите изисквания до 2015 г.

Макар че страната остава встрани от основния дебат за възстановяването на еврозоната, тя иска да участва във формирането на бъдещите институции на общата валута, особено при обсъжданията за създаването на банков съюз под надзора на един регулаторен орган.

Около две трети от банковия сектор в Полша е в ръцете на чуждестранни инвеститори и опасението е, че банковият съюз може да се отрази неблагоприятно на страни в подобно положение, особено ако банковите групировки решат да изтеглят ликвидност от местните кредитни институции, които функционират добре, за да подкрепят свои подразделения, изпаднали в по-затруднено положение.

Варшава е особено притеснена, че всеки общ надзорен орган трябва да подлежи на демократичен контрол. „Представете си ситуация, в която общият надзорен орган допусне големи грешки, наложили големи разходи за данъкоплатците в една или няколко страни от еврозоната“, отбеляза Ростовски. „Ако този надзорен орган не е отговорен пред съответните европейски и национални власти, тогава можете да си представите как подобна ситуация е в състояние да предизвика голяма политическа криза“, обясни той.

По думите му Полша не възнамерява да се присъедини незабавно към подобна система, а настоящите предложения в този смисъл на Европейската комисия са „неприемливи“. „Няма да се съгласим с механизъм, за който усещаме, че би бил опасен за нас или за еврозоната“, категоричен е министърът.

„Ние сме в доста по-различно положение от Обединеното кралство – бихме искали евентуално да се присъединим към еврото. Точно затова ние не само сме заинтересовани от начина, по който ще ни засегне бъдещата интеграция в еврозоната, макар да сме извън нея. Също така искаме да сме сигурни, че ще бъде безопасно да се присъединим към еврозоната“, подчерта Ростовски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:12 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още