fallback

След протестите Португалия променя данъчната политика

Правителството обяви повсеместно увеличение на данъците от 2013 година

22:36 | 03.10.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Премиерът на Португалия Педро Пашош Коельо. Снимка: Ройтерс

Дълговият грешник Португалия представи след неотдавнашните масови протести нов план за строги икономии. Кабинетът щял да се откаже от някои спорни мерки, които наскоро бяха обявени, че ще влязат в сила от 2013 г., заяви министърът на финансите Витор Гаспар в сряда в Лисабон.

Като компенсация наред с други неща ще се намали броят на нивата на облагане с данък върху доходите от 8 на 5, което ще доведе до нетен допълнителен приход за хазната, а също така ще се увеличи данъка общ доход, прилагайки извънредна такса от 4 процента По-рано през деня в Брюксел комисарят по паричните въпроси на ЕС Оли Рен заяви, че донорите и Португалия са се договорили за изменение на Меморандума за разбирателство. 

Средният данък върху доходите ще нарасне от 9,8 процента до  13,2 процента, допълва DPA.

"Увеличаването на данъците е огромно", каза Гашпар,  изтъквайки, че правителството все пак се опитва да разпредели справедливо жертвите, които трябва да бъдат направени. 

Правителството планира също така да увеличи данъците върху капиталовите печалби, активите, финансовите трансакции, акцизитевърху тютюна и луксозните стоки, посочи министърът. Португалия е в период на финансова криза и в критична  социална ситуация, отбеляза той.

Новите мерки за икономии вчера вече бяха одобрени от Европейската комисия на техническо равнище, припомня ДПА.

Гашпар потвърди, че правителството отменя увеличаването на  социалните осигуровки на работниците, срещу което по улиците на португалските градове през последните дни протестираха стотици хиляди души. 

В продължение на дълъг период Португалия отчиташе успех с програмата си за саниране. Поради спад в данъчните приходи в следствие на рецесията през август страната призна, че не би могла да постигне целта за бюджетен дефицит за 2012 г. без допълнителни мерки.

Миналата седмица стана известно, че дефицитът през първото полугодие е в размер на 6,8% от брутния вътрешен продукт – с 1,8 пункта над договорения с донорите. "Тройката" на ЕС, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ), която е предоставила на Португалия през 2011 г. пакет от помощи в размер на 78 млрд. евро, разшири плана за възстановяване на Португалия с една година до 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:30 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още