fallback

Германски експерти ще вадят Гърция от кризата

Въпреки милиардния дефицит страната вероятно ще получи следващия транш от 31 млрд. евро

17:16 | 29.09.12 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Международният валутен фонд (МВФ) иска да спечели германски пенсионери за своя група от експерти, с която да се изгради функционираща финансова система в Гърция. Според информация на германското икономическо списание Wirtschaftswoche МВФ търси предимно германски "старши експерти" с дългогодишен опит в областта на данъчното облагане, които са били отговорни и за управленски задачи.

Освен това от ноември 2011 г. насам около 170 данъчни експерти от германските федерални и провинциални данъчни власти са в готовност да помагат на Гърция за изграждането на ефективни системи за финансово управление.

Както каза парламентарният секретар във Федералното министерство на финансите Хартмут Кошук, само седем германски представители са пристигнали в Атина за кратки командировки. В дву- до тридневни семинари те са обучавали гръцките финансови служители в изпълнението, външния одит и с процедурите за големи компании и заможни граждани.

Гърция ще поличи следващия транш

Въпреки милиардните нови бюджетни дупки и недостатъците при прилагането на обещаните реформи Гърция ще получи следващия транш от 31 млрд. евро като част от пакета с помощи. Докладът на Тройката от Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка "ще бъде такъв, че политиците да могат да освободят парите“, цитира списание Focus източници от Европейския парламент. Wirtschaftswoche също се позовава на свои източници, според които изплащането на парите ще бъде извършено до дни.

Продължава да не е ясно кога Тройката ще представи доклада си, пише Focus. В еврогрупата се счита за възможно на следващата среща на финансовите министри на 8 октомври в Люксембург да се появи само устен междинен доклад.

Дефицитът по текущия бюджет на Атина очевидно не е толкова голям, каквито опасения имаше, съобщава още списанието. Вместо за 20 млрд. евро става дума за най-много 18 млрд. евро.

Гърците получават списък с реформи

Според Wirtschaftswoche в Брюксел тече подготовка, с която да се гарантира изплащането на помощта от транша, въпреки че докладът на Тройката не би класифицирал задълженията на Гърция като напълно изпълнени.

"Гърците ще получат списък с реформи, които трябва да бъдат одобрени от парламента с определена дата", цитира списанието източници от еврогрупата. Парите ще бъдат преведени, когато депутатите одобрят списъка.

Както канцлерът Ангела Меркел, така и и финансовият министър Волфганг Шойбле през последните седмици подчертаваха, че Гърция трябва най-малкото да прилага плановете за реформи, ако пропуска бюджетните цели.

И двамата обаче според Wirtschaftswoche ще смекчат тона, тъй като Гърция трябва да остане в еврозоната. "Страхът от ефекта на доминото е прекалено голям", заяви дипломат от ЕС пред Wirtschaftswoche.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:11 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още