fallback

Гръцкото правителство договори бюджетните икономии „по принцип“

Гръцкият финансов министър заяви, че са останали „много малко детайли за доизглаждане“ по пакета от мерки за бюджетни съкращения

15:19 | 27.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Гръцкият финансов министър Янис Стурнарас. Снимка: Ройтерс

Гръцкият финансов министър Янис Стурнарас заяви, че трите партии от управляващата коалиция в Гърция са постигнали „базово споразумение“ за пакета от бюджетни икономии, които трябва да бъдат извършени в периода 2013 г. - 2014 г., съобщава BBC.

Мерките вероятно ще бъдат представени пред кредиторите на страната в понеделник, преди да бъдат предложени за гласуване в гръцкия парламент.

Съкращенията са необходими, ако Атина иска да продължи да получава международна помощ. По-рано днес Гърция обяви планове да продаде по-голямата част от държавната лотария Opap.

Стурнарас заяви, че са останали „много малко детайли за доизглаждане“ по пакета от мерки за бюджетни съкращения.

Сделката е сключена ден, след като десетки хиляди гърци протестираха срещу политиката на правителството по улиците на Атина.

Съкращенията се очаква да са за най-малко 11,5 млрд. евро и са едно от условията Гърция да получи следващия транш в размер на 31 млрд. евро по спасителния заем.

Гръцкото правителство се надява да успее да представи финализирания пакет от мерки на срещата на финансовите министри на страните от еврозоната на 8 октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:30 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още