fallback

Испания и Италия са против данъка върху финансовите транзакции

Въвеждането на данъка само в някои страни ще нанесе сериозни щети на фондовите им пазари, опасяват се от италианското правителство

11:55 | 27.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Испания и Италия се съпротивляват на плановете на група държави-членки на Европейския съюз да въведат данък върху финансовите транзакции, увеличавайки вероятността тези планове да се провалят, съобщава германският вестник Handelsblatt, позовавайки се на представители на ЕС, предаде MarketWatch.

Най-малко 9 страни от ЕС, сред които Франция, Германия и Испания, дадоха знак на среща в Люксембург през юни, че искат да въведат данък върху финансови транзакции по сделки с акции и облигации, след като не успяха да убедят останалите членки той да бъде въведен на цялата територия на съюза.

Ако данъкът бъде приет от най-малко 9 страни, той може да бъде наложен на останалите в съюза чрез т. нар. процедура за подобряване на сътрудничеството.

Италиански представител заяви на срещата в Люксембург през юни, че правителството в Рим ще трябва да проучи плана по-подробно, въпреки че премиерът Марио Монти вече го бе подкрепил.

Сега обаче Италия и Испания се съпротивляват на поставянето на подписите си под споразумението, посочват от германското издание, позовавайки се на представители на ЕС.

Италианското правителство по принцип гледа на данъка положително, но се притеснява, че въвеждането му само в някои държави може да нанесе сериозни щети на фондовите им пазари, са заявили пред Handelsblatt източници, близки до правителството на страната.

Подтикът за въвеждане на данъка дойде отчасти от възмущението от степента на финансираната от данъкоплатците подкрепа за финансовия сектор, особено в Западна и Южна Европа, след кризата, започнала през 2008 г.

Макар и популярен сред европейските гласоподаватели, много длъжностни лица предупреждават, че въвеждането на данъка в някои държави може да накара банки и други финансови институции да се прехвърлят към финансови центрове в САЩ и Азия.

Надеждите бяха, че данъкът ще получи подкрепа поне в 17-те държави-членки на еврозоната, но Холандия и Люксембург незабавно се противопоставиха на подобна идея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:39 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още