fallback

Гърция може да поиска преструктуриране на дълга си към ЕЦБ

Евентуално разсрочване на облигациите, държани от ЕЦБ, ще бъде извършено съобразно Лисабонския договор, заяви гръцкият зам. министър на финансите

17:38 | 25.09.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Гръцкият заместник финансов министър Христос Стекурас сред избиратели. Снимка: Ройтерс

Гърция може да поиска да преструктурира дълга си към Европейската централна банка (ЕЦБ), както и да продаде още краткосрочни облигации, в опит да запълни дупката в бюджета си през следващите години, посочва заместник финансовият министър Христос Стeкурас, цитиран от CNBC.

Консерваторското гръцко правителство вече призна, че страната не успява да спази условията, договорени в замяна на спасителния план.

Представители на администрацията в Брюксел също намекнаха, че дългът на страната ще трябва да бъде преструктуриран отново, за да може спасителната програма да проработи.

Ако гръцкият бюджетен дефицит или приходите от приватизация не оправдаят очакванията, страната може да се окаже изправена пред финансова пропаст, посочва заместник финансовият министър в писмо от 19 септември. Той не уточнява колко сериозна може да се окаже бюджетната дупка.

Едно от решенията за покриване на дефицита е разсрочването на матуритета на гръцкия дълг към Европейската централна банка (ЕЦБ), посочва Стeкурас.

„Централната банка държи гръцки облигации за 28 млрд. евро с матуритет между 2013 г. и 2016 г. За да покрием финансовата дупка, ще разгледаме възможността за разсрочване на тези задължения“, казва Стeкурас.

До този момент ЕЦБ твърдо отказва да приеме каквито и да е загуби по облигациите, които е придобила през последните години, за да подкрепи гръцкия облигационен пазар.

Всяко евентуално разсрочване на матуритета на облигациите, държани от ЕЦБ, ще бъде извършено „в правната рамка на договора от Лисабон“, допълва Стeкурас.

Той посочва, че през 2015 г. - 2016 г. на Гърция може да се наложи да потърси от облигационните пазари повече от договорените в спасителния план 10,6 млрд. евро.

След 5-годишна рецесия Гърция води преговори с кредиторите си за прилагането на допълнителни бюджетни икономии. Всичко за дълговете на Гърция

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:57 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още