fallback

QE на местно ниво - все повече европейски градове въвеждат собствени валути

Спомагателните валути могат да изгладят дисбалансите между регионите, твърди немски икономист

18:44 | 24.09.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел вероятно прави всичко възможно да задържи Гърция в еврозната, но един баварски гимназиален учител може би е намерил по-добро решение за гръцките политици, пише CNBC.

Със свои ученици в малкия баварски град Приен ам Химзи учителят по икономика Кристиан Гелери е създал местна валута още през 2003 г. Валутата се представя толкова добре, че тази седмица той е поканен в гръцката провинция Македония, за да демонстрира пред местни политици, как подобна идея може да помогне на страната им да остане в еврозоната.

„Спомагателните валути могат да изгладят дисбалансите между регионите“, коментира той. „Разликите са огромни, ако сравните например Мюнхен със Солун“.

Той изтъква, че идеята му важи не само за Гърция и че ако бъде приложена, тя може да предотврати разпадането на еврозоната в дългосрочен план.

Спомагателните валути са придобили популярност с термина „експресни пари“. Те се издават от правителството и са бързооборотни. В случая с местната баварска валута депозитите се облагат с 2% данък, а обмяната в евро с такса от 10%.

По думите на Гелери удвояването на скоростта на паричния цикъл удвоява растежа на брутния вътрешен продукт (БВП). Икономистът препоръчва в Гърция да бъде създадена спомагателна валута на национално ниво.

Дори страната да напусне еврозоната, коментира Гелери, регионалните валути могат да бъдат използвани наред с драхмата, за да подкрепят развитието на най-бедните области.

„При оборот от 6 млн. евро и 20% ръст за миналата година, перспективите остават много добри“, коментира Гелери представянето на своята валута – Химгауер.

Броят на локалните валути в Европа вече е 104. Пълният им списък може да бъде открит на complementarycurrency.org. Миналата седмица южният английски град Бристъл въведе най-новата подобна валута – Бристълската лира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:25 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още