fallback

Португалия се отказа от повишенито на социалните вноски

След масовите улични протести, премиерът Коелю се съгласи да потърси алтернативи на непопулярната мярка

17:22 | 22.09.12 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Дясноцентристкото правителство на Португалия се съгласи да потърси алтернативи на повишението на вноските в социалните фондове седмица след масовите улични протести срещу фискалните ограничения, предава ВВС. Правителството планираше да повиши вноските от следващата година от 11% на 18%, за да изпълни условията по спасителната програма за страната на стойност 78 млрд. евро.

Премиерът Педро Пасуш Коелю оповести решението си на среща с президента Анибал Кавако Силва, докато хиляди протестиращи скандираха пред президентския дворец.

Наскоро на Португалия бе дадена още една година, за да съкрати бюджетния си дефицит след последния преглед от страна на международните й кредитори.

Президентът свика държавния съвет на фона на опасенията, че Португалия губи основното си предимство пред чуждите инвеститори – широкият политически консенсус за фискалните рестрикции. Изявлението след срещата при президента гласи: „Съветът бе уведомен за готовността на правителството да разгледа, в рамките на диалога между социалните партньори, алтернативи на промените във вноските за социалните фондове.”

В него се казва още, че различията между двете партии, съставляващи управляващата коалиция, са били преодолени и че те остават ангажирани с поставените цели по спасителната програма. Според местния седмичник Expresso обаче португалският премиер готви ново намаление на ваканционните компенсации на мястото на отменените повишения на социалните вноски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:15 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още