fallback

Индексите на основните европейски пазари приключиха сесията на червено

Анализатор прогнозира, че пазарите са изправени пред тежки времена, ако растежът не се възстанови

19:30 | 20.09.12 г.

Влошените прогнози за продажбите на Daimler повлякоха надолу акциите на автоиндустрията. Снимка: Ройтерс

С понижения на индексите приключи днешната сесия на основните европейски пазари.

Общоевропейският Stoxx Europe 600 се понижи с 0,2% до 274 пункта, а Euro Stoxx 50, който следи акциите на 50-те най-големи компании в еврозоната, се понижи с 0,6 на сто.

Най-сериозно понижение в състава на Stoxx Europe 600 реализира групата на миннодобивните компании, предаде Bloomberg.

Въпреки днешния спад на индекса обаче той е със 17% над дъното за годината, което достигна в началото на юни заради новата програма на Еворейската централна банка (ЕЦБ) за изкупуване на държавни ценни книжа.

В Германия DAX 30 се понижи с 0,02% до 7 389 пункта, във Великобритания FTSE 100 отбеляза спад от 0,57% до 5 855 пункта, а във Франция CAC 40 изтри 0,62% до 3 510 пункта.

“Това, което направиха централните банки, беше необходимо, но не е достатъчно да ни измъкне от кризата”, коментира пред информационната агенция Норман Виламин от Royal Bank of Scotland.

“Това, от което наистина имаме нужда, е растеж, както и фискална консолидация. Ако това не се случи, пазарите са изправени пред тежки времена”, допълни той.

Настроенията сред пазарните участници днес се понижиха заради прогнозата на HSBC и Markit Economics, че производственият сектор в Китай ще продължи да се свива и през септември.

Същевременно индексът, който проследява нагласите на мениджърите от сектора на услугите и производството в еврозоната, се понижи до 45,9 пункта, което е най-ниско ниво от юни 2009 г.

Сред губещите позиции се наредиха акциите на Daimler, след като компанията обяви, че окачва печалбите от продажбите на автомобили да се свият през втората половина на 2012 г.

Заради влошаването на прогнозите надолу тръгнаха акциите на компаниите от европейската автоиндустрия. Peugeot Citroen изтри над 3% от пазарната си капитализация в днешната сесия, след като вчера Fitch Ratings понижи рейтинга на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:57 | 11.09.22 г.
fallback