fallback

Повишения за европейските акции

Пазарите бяха подкрепени от стимулиращите монетарни мерки в Япония, но ръстовете бяха ограничени от несигурността за Европа

19:24 | 19.09.12 г.
Автор - снимка
Създател

Акциите на Стария континент се повишиха в днешната сесия, след като Японската централна банка обяви разширяване на програмата си за изкупуване на активи – поредната ликвидна инжекция от страна на водеща централна банка, предава CNBC. Bank of Japan увеличи програмата си за изкупуване на активи и отпускане на заеми с 10 трилиона йени (127 млрд. долара), като по този начин тя нарасна до 80 трилиона йени (над 1 трлн. долара). Срокът за изпълнение на програмата бе удължен с 6 месеца - до декември 2013 г.

Акциите в Азия достигнаха 4-месечен връх, като японският индекс Nikkei отбеляза най-високото си ниво от началото на май насам.

Общоевропейският индекс FTSEurofirst 300 се покачи с 0,4% до 1 117 пункта. Британският FTSE 100 се повиши също с 0,4% до 5 888 пункта, немският DAX нарасна с 0,6% до 7 391 пункта, а френският CAC 40 напредна с 0,5% до 3 532 пункта.

Възходящото движение на пазара обаче може да бъде ограничено от продължаващата несигурност в Европа, след като президентът на Bundesbank Йенс Вайдман оприличи програмата за изкупуване на ДЦК на „дяволска работа”.

Инвеститорите са в очакване на сигнали от Испания, че страната се приближава до искането на спасителна помощ от ЕС.

Акциите на британската търговска верига за облекла French Connection спаднаха с 8%, след като компанията обяви намаление от 9,5% в продажбите си на европейския и британския пазар през първото полугодие.

Книжата на Porsche поскъпнаха със 7%, след като немската автомобилната компания бе уведомена от германски съд, че съдебен иск от страна на инвеститори срещу нея е бил отхвърлен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:27 | 24.08.22 г.
fallback