fallback

Въпрос на време е Великобритания да загуби максималния си рейтинг

Немислимо е страната да го запази при стагнираща икономика, нарастващ дефицит и увеличаване на дълга, посочва Матю Лин

18:28 | 19.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Джордж Озбърн е сред основните крепители на британския топ кредитен рейтинг. Снимка: Архив Ройтерс

Дълговата криза в еврозоната отклони вниманието от „тъмната страна“ на британската икономика, а Великобритания е на път да загуби максималния си кредитен рейтинг ААА, смята Матю Лин, основател на Strategy Economics, цитиран от CNBC.

“Просто е въпрос на време преди някоя от големите агенции да се накани да окастри рейтинга“, предупреждава Лин.

Британското правителство заложи на карта репутацията си, обещавайки да запази рейтинга, а министърът на финансите Джордж Озбърн се придържа към него като към ключов показател за силата на икономиката на страната.

При това самият Лари Самърс, бивш министър на финансите на САЩ, предупреди за „изгубено десетилетие“ във Великобритания, освен ако правителството не положи допълнителни усилия в подкрепа на растежа.

Британските бизнес лидери също увеличават натиска си върху правителството за повече мерки за стимулиране на ръста, независимо дали чрез създаването на нова британска бизнес банка, което може да бъде обявено през следващата седмица, или чрез схеми за създаването на нови работни места.

„Тъй като ръстът е в застой, дефицитът се разширява, а заетите средства от правителството неумолимо вървят нагоре, немислимо е Великобритания да успее да се задържи много дълго в малката група на държавите с рейтинг ААА“, твърди Лин.

Настоящото коалиционно правителство, което не е особено популярно, може да бъде поставено под допълнително напрежение през следващата седмица, когато започва периодът на конференциите на големите политически партии. Лин смята, че едно понижаване на рейтинга може да доведе до падане на правителството.

През август международната рейтингова агенция Fitch обяви, че Великобритания може да изгуби максималния си кредитен рейтинг, ако правителството се отклони от основния си план за понижаване на дефицита.

За инвеститорите несигурността е висока, а последните макроикономически данни рисуват смесена картина за икономиката на страната.

Комисията за монетарна политика към Английската централна банка признава по отношение на инфлацията, че в настоящата среда не е практично да се приписва висока вероятност за конкретна прогноза в краткосрочен план, сочи стенограмата от септемврийското ѝ заседание. Или казано на нормален език с нейните думи: „Всъщност изобщо не знаем какво ще се случи“.

През второто тримесечие брутният вътрешен продукт на страната се понижи с 0,5%, след като икономиката вече бе навлязла в повторна рецесия.

Но данни, публикувани през септември, показаха, че доверието на бизнеса е по-високо, отколкото се очакваше. Индексът на бизнес активността в сектора на услугите е нараснал до 53,7 пункта през август от 51,0 пункта през юли, а бизнес активността, новите поръчки и заетостта регистрират подобрение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:29 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още