fallback

Водещите европейски борси приключиха сесията с корекции

„В един момент пазарът все пак трябва да поеме дъх", заяви брокер

19:51 | 18.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

И във вторник на европейските борси се прибираха печалби. Въпреки че централните банки са решили проблема с ликвидността, с това основните проблеми в Европа не са решени, се говори сред участниците на пазара. Фактът, че доверието на германските финансови експерти за първи път от април насам отново се увеличава, а дефицитът по текущата сметка на САЩ е намалял повече от очакваното, обаче ограничи загубите.

„В един момент пазарът все пак трябва да поеме дъх", заяви брокер. "Не е като да сме залети само с положителни икономически данни."  

От американското министерство на търговията днес съобщиха, че дефицитът по текущата сметка на САЩ се е свил през второто тримесечие повече от очакваното до 117,4 млрд. долара.

Прогнозите на анализаторите бяха за понижаването му до 125,5 млрд. долара. Данните за първото тримесечие пък бяха коригирани в посока на понижение до 134 млрд. долара от предварително обявените 137 млрд. долара.

Доверието на строителите в страната пък е нараснало до 40 пункта през септември, достигайки най-високото си ниво за последните 6 години, сочат данни на американската Национална асоциация на строителите на жилища. Очакванията на икономистите бяха за ръст до 38 пункта от 37 пункта през август.

Президентът на подразделението на американския Федерален резерв в Чикаго Чарлз Евънс заяви, че решението на централната банка за предприемането на пореден кръг от вливане на ликвидност в икономиката на страната ще осигури „важен допълнителен стимул“ за икономиката.

Колегата му от подразделението в Далас Ричард Фишер обаче каза, че би гласувал „против“, тъй като смята, че програмата няма да подейства в посока на създаване на нови работни места.

EuroStoxx 50 приключи сесията със спад от 1,17% до 2 553,40 пункта. В петък общоевропейският индекс спечели почти два процента и се озова на най-високото си равнище от половин година. Cac 40 в Париж днес загуби 1,15 на сто до 3512,69 пункта. За британския FTSE 100 спадът е от 0,43% до 5868,16 пункта,

Във Франкфурт бе отчетен спад от 0,76 на сто, а в Цюрих SMI падна до 6537,10 пункта, което е спад от 15,22 пункта.  

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:25 | 13.09.22 г.
fallback