fallback

Daimler може да продаде акции на EADS на пазарa

Държавната банка KfW е готова да придобие от автомобилния концерн 7,5% от акциите на EADS, за да ги запази в германски ръце

17:46 | 14.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Планираното сливане на европейския авиационен и отбранителен консорциум EADS с британския концерн BAE Systems може да има ефект върху плановете на концерна Daimler, който може в резултат да продаде своите акции в EADS.

„Тъй като предложената сделка е свързана с евентуално разтуряне на акционерния пакт, ние ще прегледаме всички опции, включително възможността да пуснем своя дял на пазара", каза говорителят на Daimler Флориан Мартенс пред германското издание на Wall Street Journal.

Решение обаче все още не е взето. В момента производителят на автомобили все още разговаря с федералното правителство за възможни промени в съществуващите планове.

Daimler обяви преди известно време, че ще се опита да се намали дела си в EADS, за да се концентрира върху основния си бизнес с автомобили. Държавната банка KfW обяви, че е готова да придобие около 7,5% от акциите на Daimler. Целта е да се запази делът на Daimler от EADS в германски ръце.

Германия и Франция са най-големите акционери на EADS, всяка с около 22 на сто от правата на глас, които стоят в Daimler и Lagardere. При продажба на акции на EADS на трети лица в чужбина, балансът между Германия и Франция в EADS ще бъде нарушен.

Тази конструкция може да се промени с плановете за сливане на EADS и BAE. Вместо  акционерния пакт сега френското, германското и британското правителства ще получат специални акции, за да защитават своите интереси. Така ще могат да пречат на враждебни изкупвания. 

Плановете на Daimler за евентуалното оттегляне обаче не са се променили. Компанията иска да намали дела си през текущата година. Daimler притежава 15% от акциите на EADS. За още 7,5% компанията има право на глас. Тези акции се държат от консорциум от инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:48 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още