fallback

Оспорвана борба на изборите в Холандия

Партията на премиера Марк Рюте води с едно място, партията на Герт Вилдерс се срина

23:08 | 12.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Либералната партия на сегашния холандски премиер Марк Рюте води само с едно място пред Партията на труда на произведените днес предсрочни  парламентарни избори в Холандия, предава Ройтерс. Агенцията се позовава на резултатите от проучвания екзит-пол, показани по местната телевизия NOS.

Според сондажа управляващата Народна партия за свобода и демокрация (НПСД) печели 41 места в 150-членната долна камара на парламента. Левоцентристката Партия на труда получава 40 мандата във втората камара на местния парламент. И двете водещи политически формации са настроени проевропейски.

45-годишният историк Рюте стана през 2010 г. първият премиер на дяснолибералната НПСД. Той е хвален заради положителното си излъчване и лидерските си умения. Но скоро стана известен и с прякора "тефлонов премиер", защото всички критики изглежда се хлъзгат по него. Рюте е силно критикуван и заради отказа си да се разграничи от популисткия лидер Герт Вилдерс. След 18 месеца толерираното от Вилдерс правителство на малцинството с християндемократите се срина и така се стигна до изборите.

Социалистите са трети с 15 мандата, докато антиевропейската и антиимигрантска партия на свободата на Герт Вилдерс губи близо от половината от своите места в долната камара на парламента.  Вилдерс е вероятно най-известният в чужбина холандски политик. Заради атаките си срещу исляма от 2004 г. насам той разполага с непрекъсната лична охрана. 49-годишният е обвиняем и заради дискриминация и подбуждане към обиди, но през 2011 г. бе оправдан по тези обвинения. В предизборната си кампания сега  Вилдерс пледираше за излизането на Холандия от ЕС и връщането на страната към гулдена.

Изборите в Холандия се считат за барометър за настроенията в страната спрямо общоевропейската политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:03 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още