fallback

Решението от Карлсруе вдъхнови борсовите участници

Водещият германски индекс DAX отчете през деня най-силния си резултат от юли 2011 г. насам, преди да се успокои до 7344 пункта

19:44 | 12.09.12 г.
Автор - снимка
Създател

Със своето "да" за спасителния фонд за еврото Федералният конституционен съд на Германия се погрижи за облекчение на финансовите пазари.

Европейските борси достигнаха няколкомесечни върхове, а еврото поскъпна до най-високата си стойност спрямо долара от четири месеца насам, предаде Bloomberg.

„В рамките на по-малко от седмица еврозоната най-накрая получи отдавна чаканата, но впечатляваща базука: условни, но неограничени покупки на облигации от страна на ЕЦБ и Европейския механизъм за стабилност, който предвижда нови капацитет за отпускане на заеми от 500 милиарда евро", казва Карстен Брзески, старши икономист в ING.

Водещият германски индекс DAX се повиши над 7400 пункта до 7410 пункта – най-високата стойност от юли 2011 г.  Малко преди края на търговията обаче бенчмаркът загуби малко въздух и в крайна сметка днешната търговия бе достатъчна за увеличение от 0,5 на сто до 7344 пункта. Огромното увеличение от вчера и днешната инерция накараха много инвеститори да реализират печалба преди края на днешната сесия. Все пак през иначе скромния за търговците септември индексът вече добави повече от пет процента към стойността си.

Във Франция CAC 40 се повиши с 0,18% до 3543,79 пункта, докато в Лондон индексът FTSE 100 не се подчини на всеобщото положително настроение и отчете лек спад от 0,17% до 5 782,08 пункта.  И в Цюрих тенденцията бе низходяща, като SMI падна с 0,21% до 6489,80 пункта.

Германският конституционен съд в Карслруе отхвърли искането за блокиране на постоянния спасителен фонд за еврозоната (ESM - European Stability Mechanism). Съдиите постановиха и определени условия за германското участие. Така например всяко увеличаване на сумата на германското участие над 190 млрд. евро трябва да бъде ратифицирано от долната камара на германския парламент. Магистратите задължиха също германското правителство да представи споразуменията за учредяване на ESM за одобрение в двете камари на парламента и отхвърли заложената в договора клауза за конфиденциалност.

„Пазарите очакваха това, дори и с условията," заяви Кевин Лилей, фонд мениджър в Old Mutual Asset Management. "Това, което съм видял в условията, не изглежда да е голяма изненада. Поне не изненада негативно пазара и следователно курсовете могат да продължат курсовете си нагоре".

„Еврозоната премина през още едно препятствие - бавно, но сигурно регионът става по-стабилен, по-малко рисков", каза Дейвид Дъбол от базирания в Париж Global Equities.

С празничното настроение гръцките участници на фондовия пазар реагираха в сряда на решението на съдиите в Карлсруе. Водещият индекс на Атинската фондова борса се повиши с пет процента до 768 пункта, банковият индекс нарасна дори с повече от единадесет процента.

Гърция бе първата страна, която поиска помощ от своите европейски партньори, но дори и след повече от две години в криза все още не може да се изправи на крака и е зависима от помощ отвън. Според решението на германския съд надеждите у инвеститорите, че страната няма да остане изоставена, нарастват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:47 | 26.08.22 г.
fallback