fallback

Йорг Асмусен защити програмата на ЕЦБ за изкупуване на държавни облигации

Тя е част от ролята ни на централна банка и е в съзвучие със законодателството на Европейския съюз, твърди членът на управителния съвет на ЕЦБ

22:40 | 11.09.12 г.

Членът на управителния съвет на Европейската централна банка Йорг Асмусен защити новия план на финансовата институция за изкупуване на държавни облигации с твърдението, че управлението на кризи е ключова част от нейната роля, а програмата се придържа към законодателството на Европейския съюз, съобщи MarketWatch.

“Управлението на кризи и ... запазването на финансовата стабилност е съществена част от нашата роля като централна банка, която в крайна сметка служи за изпълнението на нашия мандат“, каза Асмусен в реч в университета на Франкфурт.

През миналата седмица президентът на ЕЦБ Марио Драги подкрепи пазарите, обявявайки агресивен план за закупуване на потенциално неограничено количество държавни облигации на държавите с най-големи проблеми в еврозоната при строги условия.

Програмата, известна като „Открити парични транзакции“ (Outright Monetary Transactions), „е създадена с гарантиране на пълна съгласуваност с европейското законодателство и по-конкретно със забраната за парично финансиране“, смята Асмусен.

Той подчерта, че „строгите условия са ключови“ и предупреди, че програмата не представлява заместител на структурните реформи и консолидирането на бюджетите от страна на правителствата.

Инструментите за управление на кризите на централната банка „в крайна сметка имат своите ограничения от гледна точка на ефекта и законността“, добави членът на управителния съвет на ЕЦБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:55 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още