fallback

Джим Роджърс: Еврозоната ще плати „ужасна цена“ за натрупаните дългове

Обявената от ЕЦБ програма за изкупуване на ДЦК ще има положителен ефект върху пазара за около месец, коментира инвеститорът

14:31 | 10.09.12 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Джим Роджърс, съосновател на Quantum Fund. Снимка: Ройтерс

Еврозоната ще плати „ужасна цена“ за кризата, независимо дали Европейската централна банка (ЕЦБ) започне масово изкупуване на ДЦК, или не, коментира Джим Роджърс, съосновател на Quantum Fund, цитиран от CNBC.

„Европейските политици повтарят едни и същи глупости от дълго време. Това не променя играта – програмата ще има положителен ефект върху пазара за около месец. Дълговете стават все по-големи и накрая всички ние ще платим ужасна цена“, предупреждава инвеститорът.

Той прогнозира, че зелената вълна на фондовите пазари, която може би изглежда като добра възможност за завръщане към рисковите активи, ще е съвсем краткотрайна.

„За мен това не е възможност за правене на пари. Това не е добре за пазарите и няма да продължи дълго. На всеки три или четири месеца политиците от еврозоната се събират и казват: ОК момчета, вече всичко е наред. За известно време индексите остават на зелено. Започваме обаче да се изморяваме от тази история и пазарът също започва да се изморява“, изтъква Роджърс.

Роджърс, който от край време е оптимист за цените на суровините, коментира, че няма причина да променя позицията си по този въпрос. „Бичият пазар при суровините някой ден ще приключи – но този ден е много, много далеч“, подчертава той.

„Наблюдаваме известна корекция при суровините. Виждате, че инжектират пари във финансовата система и историята ни учи, че когато го правят, начинът да се защитите е да притежавате някакви реални активи - без значение дали злато или ориз“, посочва той.

„Ако световната икономика се съвземе, това че притежавам суровини ще е добре, защото възстановяването ще доведе до търсене. Ако това не се случи, всички централни банки ще започнат да печатат пари. Това е грешно, но е единственото, което те знаят да правят“, изтъква Роджърс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:50 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още