fallback

До 2030 г. Русия ще построи нови 38 ядрени реактора

В момента страната проучвала строежа на 21 блока извън границите си

15:31 | 08.09.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

До края на 2030 г. Русия възнамерява да построи нови 38 ядрени реактора. За това намерение съобщава заместник-генералният директор на „Росатом“ Николай Спаски по време на международна конференция в Москва, цитиран от Итар-Тасс.

„Към момента имаме 10 ядрени централи с общо 33 атомни блока. Общата им мощност е 24,2 гигавата. До 2030 г. ще пуснем в експлоатация още 38 атомни блока, в резултат на които мощността на руската енергетика ще нарасне до 51 гигавата. Това е една добра цифра”, е заявил Спаски.

Същевременно мениджърът е подчертал, че Русия е лидер по строителство на АЕЦ зад граници. В момента страната проучвала строежа на 21 блока извън границите на Русия, „Експортният контрол при нас е много строг, ние следим и много държим на тази практика“, обръща внимание Спаски. „Ние носим отговорност за всичко, след като обектът влезе в експлоатация, а не само да даваме ключа в ръцете на новия собственик“.

Същевременно стана ясно, че Франция остава решена да затвори най-старата си атомна централа до 2017 г. Френският министър по екологията на енергетиката Делфин Бато съобщи, че правителството все още е твърдо решено да затвори най-старата атомна електроцентрала в страната до 2017 г., предава AFP. При случайна химична реакция на 5- март, породена от теч, в АЕЦ „Фесенхайм” бяха обгорени двама души. Електроцентралата се намира в Източна Франция, в близост до границата с Швейцария и Германия. Компанията-оператор съобщи, че проблемът е възникнал в помощни сгради около реакторите, а не в самите реактори. Двата все още работещи ядрени реактора в централата са от далечната 1977 г., а президентът Франсоа Оланд се ангажира да ги извади от експлоатация до 2017 г.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:46 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още