fallback

Белгийците имат около 30 млрд. евро в швейцарски банкови сметки

Швейцария предлага на Белгия споразумение за узаконяване на положението на гражданите й със сметки в швейцарски финансови институции

20:53 | 06.09.12 г. 3
Автор - снимка
Създател

Снимка: Ройтерс

Белгийци са внесли около 30 милиарда евро в банкови сметки в Швейцария, заяви белгийският външен министър Дидие Рейндерс, цитиран от Франс прес.

"Според швейцарската централна банка става дума за около 30 млрд. евро. Ако бъдат обложени с над 30%, това са десетина милиарда, които биха могли да се върнат в Белгия", заяви Рейндерс по държавното радио RTBF след посещение в Швейцария в началото на седмицата.

Според министъра Швейцария предлага на Белгия да подпише споразумение, подобно на други държави като Германия и Великобритания, за узаконяване на положението на гражданите й със сметки в швейцарски финансови институции.

В тези споразумения се предвижда чуждестранните титуляри на швейцарски банкови сметки да платят първоначален данък, средствата от който ще се прехвърлят в страната им в замяна на запазването на анонимността им.

След това сметките им ще бъдат данъчно облагани всяка година, като тези данъчни приходи ще продължават да се превеждат в страната на произход на титулярите на сметките при запазване на анонимността им.

Според белгийския вестник "Morgen" Швейцария предлага на Белгия 34% първоначално облагане на вложените от белгийски граждани 30 - 35 млрд. евро, след което тези сметки да бъдат облагани с годишен данък от 25%.

Някои партии в Белгия смятат, че такова споразумение би било равнозначно на изпиране на капитали, тъй като нарушителите избягват всякакво наказателно преследване и още по-високи глоби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:26 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още