fallback

Плановете на ЕЦБ предизвикаха силен ръст на фондовите пазари в Европа

Не че трябва да игнорирате рисковете напълно, но сега вече може да си позволите да сте по-авантюристично настроени, коментира инвестиционен стратег

19:39 | 06.09.12 г.

Фондовата борса във Франкфурт. Снимка: Ройтерс

Европейските индекси и испанските облигации отбелязаха силен ръст в четвъртък, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) не разочарова инвеститорите и обяви, че стартира програма за неограничено изкупуване на ДЦК, за да понижи натиска върху облигационните пазари, съобщава MarketWatch.

Stoxx Europe 600 нарасна с 2,33% до 272 пункта.

ЕЦБ запази основния си лихвен процент на рекордно ниското ниво от 0,75%. Това което раздвижи пазарите обаче беше конференцията на президента на ЕЦБ Марио Драги.

Централната банка обяви, че ще изкупува неограничено количество облигации на вторичния пазар с цел да елиминира рисковете за еврозоната. Изкупуването на облигации ще се извършва при строго определени условия, които ще позволят на банката да определя, кога да започне и кога да спре операцията.

Придобитите облигации ще бъдат „стерилизирани“, което ще запази паричното предлагане в региона стабилно.

„Дълго време кризата създаваше рискове за стабилността на еврозоната и глобалната икономика. Сега обаче тази програма минимизира, както риска от нестабилност в Европа, така и несигурността за глобалните пазари. Тя подобрява перспективата пред глобалната икономика като цяло“, казва Майк Ленхоф, главен стратег на Brewin Dolphin.

„Причините да сте дефанзивни на фондовите пазари сега са по-малко. Не че трябва да ги игнорирате напълно, но сега може да си позволите да сте по-авантюристично настроени“, допълва той.

След пресконференцията на Драги доходността по 10-годишните испански облигации се понижи с 32 базисни пункта до 6,05%, докато тази по еквивалентните италиански ДЦК падна с 17 базисни пункта до 5,34%.

Английската централна банка (АЦБ) задържа основния си лихвен процент без промяна на 0,5%. Банката запази и програмата си за изкупуване на облигации на стойност 375 млрд. британски лири, както беше очаквано.

Оптимистични макроикономически данни от САЩ също подкрепиха настроението на пазарите.

Wall Street стартира сесията със силен ръст.

CAC 40 в Париж нарасна с 3,06% до 3510 пункта.

Британският FTSE 100 спечели 2,11% до 5777 пункта, докато DAX 30 във Франкфурт се повиши с 2,91% до 7167 пункта.

Акциите на Deutsche Bank AG нараснаха с 6,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:17 | 20.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още