fallback

ЕС: Гърците трябва да работят 6 дни в седмицата

Кредиторите настояват също да бъде премахната зависимостта между работното време на служителите и работното време на институцията, в която работят

15:50 | 05.09.12 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Протест на общински служители срещу мерките за бюджетни икономии. Атина, 29 август 2012 г. Снимка: Ройтерс

Гърците трябва да въведат 6-дневна работна седмица във всички сектори, се посочва в писмо на международните кредитори до гръцкото правителство -  мярка, която е част от по-широк кръг искания в замяна на финансовата помощ за страната, съобщава CNBC.

В писмото, за което първоначално съобщи британският Guardian, Европейската комисия (ЕК), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международният валутен фонд (МВФ) призовават Атина да приложи мерките като условие за  подкрепата на кредиторите.

Според Guardian в писмото се подчеретава, че работният график в Гърция трябва да стане по гъвкав, включително като се увеличи максималния брой работни дни в седмицата до 6.

Изданието публикува следния откъс от писмото: „Увеличете максималния брой работни дни в седмицата до 6 за всички сектори. Увеличете гъвкавостта на работната седмица като намалите минималното количество часове за почивка до 11 на ден. Премахнете зависимостта между работното време на служителите и работното време на институцията, в която работят. Премахнете изисканията за минимална и максимална почивка межди сутришните и следобедните смени. Позволете в сезонните сектори двете последователни седмици годишен отпуск да могат да се вземат, когато и да е през годината".

За да продължи да получава финансова подкрепа Гърция трябвашее да се съгласи с пакет от мерки за бюджетни икономии и реформи на трудовия пазар.

Това доведе до масови протести сред гръцкото население и влоши икономическата рецесия в страната.

Представители на тройката институционални кредитори ще посетят страната през следващите дни и ще публикуват доклад през октомври, от който ще стане ясно дали финансовата подкрепа за Атина ще продължи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:17 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още