fallback

Понижения за европейските акции в навечерието на срещата на ЕЦБ

Разпадането на еврото вероятно ще бъде предотвратено, но възстановяването на инвеститорското доверие ще отнеме много време, смятат от SG

19:54 | 04.09.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Акциите на Стария континент се понижиха в днешната сесия, след като инвеститорите останаха предпазливи в навечерието на срещата на ЕЦБ в четвъртък, а пък данните от САЩ показаха свиване в производствения сектор за трети пореден месец, предава Ройтерс. Анализатори на Societe Generale очакват европейските ръководители да предотвратят разпадането на еврото, но изтъкват че ще отнеме много време за възстановяване на инвеститорското доверие.

Допълнително безпокойство за състоянието на европейската икономика предизвика негативната перспектива по рейтинга на ЕС, присъдена от Moody’s.

Междувременно се оформя спор между ЕК и Германия относно това кои банки да бъдат поднадзорни на ЕЦБ в бъдещия банков съюз.

Общоевропейският индекс FTSEurofirst 300 спадна с 1,1% до 1 080 пункта при нисък обем търговия от едва 62% от средния за последните три месеца.

Британският FTSE 100 загуби 1,5% до 5 672 пункта, немският DAX отстъпи с 1,2% до 6 933 пункта, а френският CAC 40 е надолу с 1,6% до 3 399 пункта.

Бизнес активността в американското производство се е свила през август с най-бързото си темпо от почти 3 години, показаха данни на Института за управление на доставките.

”Ообикновено такива данни биха насърчили биковете, които залагат на вливане на ликвидност, но показателят също така сочи и за евентуално надигане на инфлацията”, коментира Лекс ван Дам, хедж фонд мениджър в Hampstead Capital.

„При такъв сценарий централните банкери биха били безпомощни – стагфлацията е най-лошият възможен вариант в момента”, посочва той.

Британският телеком оператор Vodafone поевтиняха с 2,6%, след като брокерската компания Bernstein понижи препоръката си относно акциите му.

Royal Bank of Scotland спадна също с толкова, като финансовата институция търси начини да продаде застрахователя си Direct Line, но анализатори предупредиха, че RBS едва ли ще вземе исканите преди четири години 7 млрд. паунда.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:45 | 02.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още