fallback

Оптимизмът надделя на европейските пазари

На практика всички централни банки ще влеят в системата голямо количество пари и това ще подкрепи индексите през следващите месеци, коментира анализатор

19:45 | 03.09.12 г.
Автор - снимка
Създател

Фондовата борса във Франкфурт. Снимка: Ройтерс

Миннодобивните компании помогнаха за доброто представяне на европейските пазари в понеделник, след като слабите данни за производството в Китай съживиха надеждите, че централната банка в Пекин ще облекчи допълнително ммонетарната си политика, пише MarketWatch.

The Stoxx Europe 600 нарасна с 0,84% до 268 пункта.

Американските борси са затворени за Деня на труда в САЩ.

„Това което раздвижва пазарите са централните банки“, казва Филип Жизел, директор на отдел пазарни проучвания на BNP Paribas Fortis Global Markets. „На практика всички централни банки ще влеят в системата голямо количество пари и това ще подкрепи индексите през следващите месеци“.

Жизел сравнява ситуацията с лятото на 2010 г., когато председателят на Федералния резерв (Фед) Бен Бернанке намекна за евентуална операция по вливане на ликвидност и в последствие обяви QE2.

До края на годината Фед, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Китай могат едновременно да предприемат мерки за стимулиране на икономиката, коментира той.

„От август 2010 г. до юли 2011 г. наблюдавахме ръст на рисковите активи, така че може да станем свидетели на нещо подобно и сега. Не защото икономическите фундаменти са добри, а просто заради високото ниво на ликвидност“, допълва Жизел.

Сега вниманието на европейските инвеститори е насочено към предстоящото изказване на председателя на ЕЦБ Марио Драги на 6 септември, когато той се очаква да разкрие подробности около плана на централната банка за изкупуване на облигации.

Британският FTSE 100 спечели 0,82% до 5758 пункта.

CAC 40 във Франция се повиши с 1,19% до 3454 пункта, докато  DAX 30 нарасна с 0,63% до 7015 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:59 | 25.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още