fallback

Европейските акции затвориха с понижения

Част от загубите по време на сесията бяха заличени след успешен аукцион на италиански ДЦК

19:30 | 30.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Акциите на Стария континент затвориха с понижения, макар че заличиха част от загубите по време на сесията след успешен аукцион на италиански ДЦК, предава Ройтерс.

Коментари на испанския премиер Рахой, че изчаква подробности от ЕЦБ за програмата й изкупуване на ДЦК преди да реши дали Испания ще поиска помощ, предизвикаха слухове за забавяне на спасителното финансиране за страната му.

Пазарното безпокойство бе усилено допълнително от изказване на говорител на МВФ, че Испания още не е молила за подкрепа. След коментарите еврото се върна отново под 1,25 долара.

Общоевропейският индекс FTSEurofirst 300 спадна с 0,7% до 1 079 пункта. Британският FTSE 100 отстъпи с 0,4% до 5 719 пункта, немският DAX загуби 1,6% до 6 895 пункта, а френският CAC 40 се понижи с 1% до 3 379 пункта.

В първия си аукцион за ДЦК от месец Италия продаде облигации за 7,3 млрд. евро, включително нова емисия 10-годишни книжа за 4 млрд. при доходност от 5,82% и презаписване от 1,4 пъти.

Европейските пазари са в очакване на програмата на ЕЦБ за изкупуване на ДЦК, която може да сложи таван на разходите за финансиране на периферните страни от еврозоната, както и на утрешната реч на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке по време на срещата на банката в Джаксън Хоул, Уайоминг, която през последните години бе използвана за обявяване на стимулиращи мерки от страна на Фед.

Продължават срещите на високо равнище в еврозоната, като днес френският президент Оланд се срещна с испанския премиер Рахой, след която последният заяви, че се надява да бъде избегнато вдигането на данъци в бюджета на страната му за следащата година.

След като регионът на Каталуния поиска 5 млрд. евро помощ от централното правителство, се увеличиха опасенията, че Испания ще прибегне до пълен спасителен пакет от Европа.

Има обаче надежди, че ЕЦБ ще обяви всеобхватна стратегия за подкрепа на задлъжнелите икономики, като Financial Times разкри някои от елементите, които се обсъждат.

Акциите на Carrefour поскъпнаха с 6,7%, след като търговската верига обяви по-добри от очакваното финансови резултати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:27 | 27.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още