fallback

Париж предлага да плаща 75% от заплатите на младите служители

Най-големия френски синдикат призова за масови протести заради нарастващата загуба на работни места в страната

20:21 | 29.08.12 г. 9

Френският президент  Франсоа Оланд сред привърженици в Париж, 25 август 2012 г. Снимка: Ройтерс

Френското правителство ускорява програмата за справяне с безработицата в страната след спад на рейтинга на президента Франсоа Оланд, съобщава Ройтерс.

Парламентът възобновява работата си на 10 септември, две седмици по-рано от очакваното, и първата му задача ще бъде да разгледа програма за създаване на заетост сред младежта, съобщи днес правителствената говорителка Наджат Вало-Белкасем.

Програмата бе одобрена от кабинета по-рано през деня.

Френското правителство предлага да плаща по-голямата част от заплатата на 100 хил. млади хора, които да бъдат наети на работа догодина, с надеждата да тласне надолу равнището на безработицата в страната.

Безработицата във Франция е 10%, но при трудоспособното население под 25-годишна възраст тя е 22,8%.

Френските работодатели не искат да наемат младежи, тъй като трудовото законодателство в страната като цяло не позволява на компаниите да уволняват нови служители.

Според плана, представен днес на заседание на кабинета, компаниите, наемащи служители между 16- и 25-годишна възраст поне за една година, ще трябва да плащат само 25% от заплатата им.

Правителството е изчислило, че през 2013  планът ще струва 2,3 милиарда евро. Планира се през 2014 г. по програмата да бъдат наети още 50 хил. служители.

Междувременно генералният секретар на най-големия френски синдикат, Обща конфедерация на труда (CFT), Бернар Тибо днес призова за масови протести заради нарастващата загуба на работни места. Той също така предупреди, че ще организира кампания срещу ратификацията на европейския фискален пакт.

Синдикалният ръководител е изразил безпокойство от влошаващата се икономическа перспектива и е призовал за национални протести на 9 октомври.

Безработицата във Франция е на рекордни за последните 13 години нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:29 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още