fallback

Индексите в Европа останаха на червено въпреки позитивните новини отвъд океана

Рисково чувствителните сектори като компаниите за добив на суровини и банките се оказаха сред основните губещи

19:39 | 29.08.12 г.

Фондовата борса във Франкфурт. Снимка: Ройтерс

Позитивната ревизия на данните за икономическия растеж в САЩ през второто тримесечие не успя да задържи европейските индекси на зелена територия.

Най-слабо в сряда се представиха банките и миннодобивните компании, докато известен ръст беше наблюдаван сред енергийните компании.

Stoxx Europe 600 изгуби 0,12% до 267 пункта.

„Последните седмици се характеризираха с ниски обеми на търговия, тъй като пазарите все още са във ваканционно настроение. Следващата седмица може да очакваме по-висока активност“, казва Питър Диксън, стратег на Commerzbank в Лондон, цитиран от MarketWatch.

Той изтъква и опасенията за забавянето на глобалната икономика като цяло. CAC 40 в Париж изгуби 0,52% до 3414 пункта. Сред губещите компоненти на индекса е и  Société Générale SA.

Пазарите изчакват изказването на председателя на Федералния резерв (Фед) Бен Бернанке преди срещата на централните банкери в Джаксън Хол, Уайоминг за евентуален знак, че ще бъдат предприети нови мерки за стимулиране на икономиката.

„Повечето хора не са 100% убедени, че ще получим ясен сигнал от Фед. Това може да стане причина инвеститорите да се разочароват. Ето защо в момента наблюдаваме известни предварителни разпродажби“, коментира Диксън.

Решението за лихвените проценти на Европейската централна банка (ЕЦБ), което се очаква следващата седмица, също представлява интерес за инвеститорите.

„Информацията от вчера, че Марио Драги и другите членове на изпълнителния съвет на банката няма да присъстват на срещата в Джаксън Хол, повиши очакванията, че ЕЦБ ще обяви цялостна стратегия за изкупуване на облигации“, изтъкват анализатори на Danske Bank.

Понижаване на основния лихвен процент в Европа също е вероятно и анализатори на  Morgan Stanley прогнозират, че ЕЦБ ще свали основната си лихва с още 25 базисни пункта до 0,5%.

„Ние вярваме, че ЕЦБ разполага с много лостове за справяне с дълговата криза. Според нас най-мощната комбинация ще бъде ако Фондът за финансова стабилност на еврозоната (EFSF) бъде използван на първичния облигационен пазар, докато централната банка подкрепя вторичния пазар“, коментират анализаторите.

Португалия също привлече вниманието на пазарите, след като стана ясно, че страната може да получи отстъпки по изпълнението на договорения с Европейския съюз (ЕС), ЕЦБ и Международния валутен фонд (МВФ) бюджетен дефицит за 2012 г.

Рисково чувствителните сектори като компаниите за добив на суровини и банките се оказаха сред основните губещи.

Британският FTSE 100 изгуби 0,56% до 5744 пункта, докато DAX 30 във Франкфурт беше единственият ключов европейски индекс, който приключи сесията на зелено, след като спечели 0,11% до 7011 пункта.

Сред губещите се нареждат HSBC Holdings PLC и Barclays PLC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:11 | 17.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още