fallback

Европейските концерни се оглеждат за кредитни линии в чужбина

Компаниите от Стария континент намират евтино финансиране чак в Азия и Южна Америка

12:12 | 29.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Португалският енергиен концерн Energias de Portugal SA е намерил евтин кредит чак в Китай. Снимка: Getty Images News

Все повече компании от Южна Европа се отправят в търсене на финансиране по целия свят, тъй като местните банки не са склонни да отпускат кредити. Така компаниите са принудени да се обърнат към свои клонове в по- здравословни региони като Латинска Америка и САЩ, където да си набавят заеми, пише в свой анализ Wall Street Journal.

От началото на годината броят на неизплатените банкови заеми на дружества от еврозоната спада с 43%, се казва в анализ на компанията за предоставяне на данни Dealogic. През последните пет години сумата за банковото кредитиране на фирми дори се е свила с 68%. И докато печелившите корпорации в Южна Европа страдат по-малко, тъй като те все още могат да си набавят свеж капитал от пазарите на облигации, много други компании са подложени на все по-голям финансов натиск.

Продажбата на активи - очевидна стъпка – за много компании, дори не се дискутира, защото в момента на мрачният пазар на сливания и придобивания фирмите ще се отърват от свои дялове само на съкрушително ниска цена. Така че те трябва да бъдат по-изобретателни, за да получат свежи пари.

Затова и някои от тях са започнали да си набавят заеми чрез дъщерни дружества,  миноритарни участия или вземания от стоки и услуги.

Така например постъпва испанският производител на цимент Cementos Portland Valderrivas. Когато по-рано тази година компанията започва да преговаря за банков кредит за около 1,5 милиарда евро, банките започват да увъртат отговора си. Концернът първо трябва да намали дълга си, настояват кредитните институции. Cementos Portland, който през миналата година отчете загуба от 327 млн. евро и от 2007 г. досега регистрира спад в търсенето от две трети, би могъл и да продаде част от компанията. Но мениджмънтът иска да избегне това на всяка цена.

Така директорите са договорили комплексна сделка с американската инвестиционна група Blackstone. Испанците продават на Blackstone шестгодишни облигации с доходност от 10%, които са осигурени от щатското подразделение на циментовия производител. 430 млн. долара е получила в замяна испанската компания, за което Blackstone ще получи в края на шестгодишния период част от паричните потоци от бизнеса в САЩ.

Така поне засега Cementos Portland няма да има нужда да продава американския си клон. Което пък се харесва на директорите, защото точно сега започва да се усеща нов подем в американската строителна индустрия. Освен това сделката с Blackstone е донесла достатъчно пари, за да се изплати банково задължение от 1,1 млрд. евро.

„Банките искат да намалим дълга си", казва Хуан Бехар, изпълнителен директор на Cementos Portland. „За компаниите в испанската циментова индустрия е истинско предизвикателство да запазят всички части от концерните. Рефинансирането бе едно възможно решение."

Преди финансовата криза производителят на цимент е можел просто да почука на капиталовите пазари, за да финансира операциите си в САЩ. Той издаде седемгодишни облигации на стойност 100 млн. долара. По онова време компанията можеше да действа така, защото лихвата за свежия капитал е била едва 6 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:11 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още