fallback

Dax запази психологическата граница от 7 000 пункта

Европейските борси приключиха сесията на червена територия заради негативните икономически данни

19:49 | 28.08.12 г.
Автор - снимка
Създател

Настроението на европейските борси остава напрегнато. Снимка: Ройтерс

Европейските фондови пазари приключиха сесията във вторник на червена територия предвид негативните икономически данни. Пазарните наблюдатели смятат, че по-големите загуби са предотвратени заради продължаващоте спекулации за силни интервенции на централните банки. През целия ден водещият индекс Dax се движеше до психологически важната граница от 7000 пункта и в крайна сметка затвари малко по-високо с понижение от 0,6% до 7002 пункта. MDAX изгуби общо 0,5 на сто до 11 002 пункта, а технологичният индекс TecDax отчете спад от 0,2%.

В Лондон Fin.-Times затвори със спад от 0,89 процента до 5775,71 пункта, в Париж CAC-40 отчете спад от 31,28 пункта до 3431,55 пункта, а в Цюрих SMI загуби 69,86 пункта до 6421,42 пункта, предаде MarketWatch.

Новината, че борeщата се с финансови проблеми испанска провинция Каталуния е поискала от правителството финансова помощ от 5 млрд. евро, предизвика силни вълнения сред трейдъртите на Стария континент. В допълнение тропическата буря Айсак заплаши по пътя си към южното крайбрежие на САЩ да се превърне в ураган. Това би могло да повлияе на цените на петрола и да натовари фондовите пазари. Освен това инвеститорите чакат нервно речта на председателя на Фед Бен Бернанке по време на конференция на Фед в Джаксън Хоул в петък. Дилърът Маркус Хубер от ETX Capital казва: „Всичко на всичко, в момента при тези цени няма голям интерес кум покупуки. Много инвеститори очакват Dax да продължава да се движи между 6880 и 7110 пункта, и изчакват по-ниски цени за навлизането си на борсата“.

Еврото се колебаеше в дълъг период около границата от 1,25 долара и едва в следобедните часове нарасна с около половин процент. По този начин общата европейска валута за пети пореден търговски ден остава почти на място. Според търговци инвеститорите не се осмеляват да действат преди речта на председателя на Фед Бен Бернанке по време на централната среща на банкерите в Джаксън Хоул в петък.

С нетърпение се очакват и по-нататъшните действия от страна на ЕЦБ. През уикенда шефът на Бундесбанк Йенс Вайдман открито се изказа срещу представената от шефа на централната банка Марио Драги потенциална нова програма за изкупуване на облигации.  „Такава политика за мен е близка до финансиране на държавите чрез печатане на пари. В демократичните държави парламентите, а не централните банки трябва да решават при такива значителни рискове“, обяснява Вайдман. „Не бива да подценяваме риска финансирането от страна на централната банка да предизвика зависимост като наркотик“, предупреждава още шефът на Бундесбанк

“Ние ще работим само в рамките на договорния наш мандат", обяви германският член на борда Йорг Азмусен в понеделник в Хамбург по повод на изказването на Йенс Вайдман и други критици на проекта на ЕЦБ. „Централната банка не може и не бива да отговаря за грешки на фискалната или финансовата политика на пазара. Правителствата трябва да възстановят с определен курс на реформи доверието към себе си. Дори и при по-нататъшната интеграция на държавите от еврозоната към политически съюз ЕЦБ ще запази своята независимост“, казва още Азмусен.

Нови рейтинги за покупка от страна на Deutsche Bank са повдигнали акциите на Beiersdorf и Henkel. Акциите на производителите на потребителски стоки поскъпнаха в средата на сесията с по 2,7%. Така и двете акции постигат най-висока стойност в историята си.  Deutsche Bank е насърчила акциите с "купувай" от "задържай", казват пазарните участници. Акциите приключиха сесията с ръст от 0,5 и 1,4%.

Автоконцернът Daimler иска да расте през следващите години по-бързо на световния паазр на камиони с помощта на новия градски ван и по-силно международно присъствие. До края на това десетилетие ще търсенето за лекотоварни превозни средства до 7,5 тона се очаква да расте в световен мащаб с повече от четири на сто на година, заяви ръководителят на подразделението на Mercedes-Benz Vans на Daimler, Фолкер Морнхинвег в понеделник вечерта в Копенхаген. Със старта на продажбите на новия ван през септември в ЕС, Турция, Норвегия и Австралия Daimler ще конкурира и VW Caddy и Citroen Berlingo и ще запълни една дългогодишна празнина в продуктовата си гама. Акциите в края на търговията отчетоха спад от 0,3 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:52 | 08.09.22 г.
fallback