fallback

Изказване на представител на Фед окуражи европейските инвеститори

Европейските инвеститори не обърнаха внимание на неособено оптимистичните новини от Германия

19:28 | 27.08.12 г.
Автор - снимка
Създател

Фондовата борса във Франкфурт. Снимка: Ройтерс

Европейските индекси приключиха сесията в понеделник на зелена територия на фона на доброто представяне на банките и технологични компании като Nokia Corp., които спечелиха, след като американски съд се произнесе в полза на Apple Inc. срещу Samsung Electronics Co. в патентен спор, пише MarketWatch.

Stoxx Europe 600 се повиши с 0,45% до 269 пункта, след като спечели 0,1% в петък. За изминалата седмица индексът нарасна с 1,8%, приключвайки 11-та поредна седмица на зелена територия.

Пазарът в Лондон остана затворен заради банков празник.

Акциите на производителя на мобилни телефони Nokia нараснаха с над 8% в Хелзинки.

В края на миналата седмица Samsung Electronics Co. изгуби патентна битка срещу Apple Inc. Федерален съд в Калифорния реши, че корейската компания е нарушила 6 патента на Apple и присъди на производителя на iPhone и iPad обезщетение за 1,05 млрд. долара.

Акциите на Samsung, един от основните конкуренти на Nokia, изгубиха 7,5% в Сеул.

След неубедителен старт европейските индекси бяха подкрепени от коментари на президента на Федералния резерв (Фед) в Чикаго Чарлз Еванс. Централният банкер заяви, че Фед трябва незабавно да започне да изкупува ипотечни облигации, докато икономиката не се възстанови.

„Крайно време е да подкрепим икономиката. Трябва да извършим тази интервенция сега“, коментира Еванс.

Според главния икономист на Saxo Bank Стийн Джейкъбсън основното събитие за инвеститорите тази седмица е предстоящото изказване на председателя на Фед Бен Бернанке  в Дажксънхол, Уайоминг в петък. Икономистът очаква пазарите да започнат да се консолидират преди това.

Изказването на президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги в събота вероятно ще предизвика дори още по-голям интерес, допълва той.

Европейските инвеститори не обърнаха внимание на неособено оптимистичните новини от Германия.

По-рано днес институтът за пазарни изследвания Ifo обяви, че бизнес климатът в страната се е понижил за четвърти пореден месец до 29-месечно дъно.

DAX 30 нарасна 1,1% до 7047 пункта, докато френският CAC 40 се повиши с 0,86% до 3463 пункта.

Сред печелившите се нареждат Deutsche Bank AG, Credit Agricole SA и Societe Generale SA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:22 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още