fallback

Индексите на основните европейски пазари останаха почти без промяна

Търговията мина под знака на срещата между Ангела Меркел и Андонис Самарас

19:24 | 24.08.12 г.

Почти без промяна приключиха европейските акции в последната за седмицата сесия, предаде Bloomberg.

Общоевропейският Stoxx Europe 600 приключи търговията с ръст от 0,1% до 268 пункта. За седмицата индексът регистрира спад от малко под 2% заради спекулациите за излизането на Гърция от еврозоната, както и потвърждението на статистиката за продължаващото свиване на производствения сектор в европейския валутен блок.

Все пак индикаторът е с 15% над дъното, което постигна на 4 юни заради очакванията на инвеститорите за намеса на Европейската централна банка (ЕЦБ) на дълговите пазари.

В Германия DAX 30 отбеляза ръст от 0,31% до 6 971 пункта, във Великобритания  FTSE 100 остана на практика без промяна на ниво от 5 777 пункта, а във Франция CАC 40 се повиши със скромните 0,02% до 3 433 пункта.

Днешната сесия мина под знака на срещата между гръцкият премиер Андонис Самарас и германският канцлер Ангела Меркел.  

Меркел изрази надежда, че гръцкото правителство прави всичко необходимо, за да преодолее кризата, но същевременно изтъкна, че Атина не може да очаква отстъпки и ще трябва да реализира всички структурни реформи в договорените с кредиторите срокове.

От думите на германския канцлер стана ясно, че Берлин очаква доклада на инспекторите на кредиторите за изпълнението на бюджета на Гърция и напредъка на реформите, който трябва да бъде готов в началото на септември.

Ангела Меркел също така обеща помощ на гръцкото правителство в работата му за преодоляване на кризата.

“В момента пазарните участници се интересуват от две неща – дали Гърция ще напусне еврозоната и какви са детайлите на програмата на Европейската централна банка (ЕЦБ) за изкупуване на облигации”, коментира пред информационната агенция Никълъс Спиро, управляващ директор на Spiro Sovereign Strategy.

Той подчертава, че септември ще бъде ключов месец за Европа и очаква силна волатилност на пазарите тогава, тъй като по думите му “инвеститорите ще бъдат разочаровани”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:00 | 23.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още