fallback

Марк Фабер: Шансовете за глобална рецесия са 100%

Щатската икономика губи инерция и аз не виждам причина за особен оптимизъм през следващите 6 до 12 месеца, коментира анализаторът

10:59 | 24.08.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Нашумялият с „мечите“ си възгледи инвеститор Марк Фабер. Снимка: Ройтерс

Все още вероятността да преживеем глобална рецесия е 100%, коментира Марк Фабер, издател на The Gloom, Boom & Doom Report, цитиран от CNBC.

Ако се вгледаме в основните икономики – Европа, САЩ и Китай, както и развиващите се пазари, които за растежа си зависят от Китай, виждаме само слабост, изтъква Фабер.

Европа вече е в рецесия. Единствено Германия все още е на повърхността макар и с анемичен растеж. И тя обаче е на път да потъне, допълва той.

Растежът в САЩ също се забавя. „Щатската икономика губи инерция и аз не виждам причина за особен оптимизъм през следващите 6 до 12 месеца“, прогнозира Фабер.

Освен това Федералният резерв (Фед) и политиците могат да направят много малко, за да съживят икономиката. Ликвидните инжекции и фискални интервенции от страна на Фед и финансовото министерство във Вашингтон по скоро навредиха на икономиката, допълва той.

Ще е необходимо „масивно вливане на ликвидност и огромно разширяване на правителствения баланс“, за да може икономическата активност в САЩ наистина да се съживи, изтъква Фабер.

Фабер не очаква особена промяна в американските финанси, независимо от това кой ще спечели изборите в САЩ през ноември. „Дефицитът е 1,3 трлн. долара и според мен ще се увеличи още повече“, предупреждава той.

Дори перспективата пред корпоративните печалби, които са единственият лъч на надежда, изглежда слаба. „Корпоративният сектор се възстанови забележително и печалбите са на рекордни нива“, посочва Фабер. „Те обаче ще разочароват през следващите 12 до 18 месеца“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:26 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още